Liljegren beredd att slopa 51%-regeln

Den omtvistade frågan om att svenska klubbar måste ägas av den ideela för- eningen till 51% är på väg att lösas.

En av motståndarna till att ge företag möjlighet att äga hela klubbar - fäktningsförbundets Lars Liljegren är beredd att ändra ståndpunkt efter en utredning som han gjort tillsammans med fotbollens Lars-Åke Lagrell.

Enligt de bådas förslag ska enskilda förbund ha rätt att slopa 51%-regeln.

-De (fotboll & hockey) tror så mycket på det här, så låt drömmen bli verklighet så länge det inte går ut över oss andra. Jag tror inte att investerare i Sverige kan peta in så mycket pengar i en förening så den blir så mycket bättre, säger Liljegren till SVT Sport..

Utredningen som Liljegren och Lagrell gjort ska nu lämnas in till riksidrottsstyrelsen och där ska de förorda att man låter enskilda förbund skippa 51 procentsregeln.

-Risken är att idrottspolitker som satsar sju miljarder på oss inte längre tror det behövs längre för nu får vi pengar från kapitalägarna, säger Liljegren.

För att förslaget ska bli verklighet måste den nu gå på en bred remiss och sedan måste det till en stadgeändring på nästa årsstämma måste den röstas igenom med 2/3-delars majoritet.

 

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.