Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klipp ur Lilla Sportspegeln-artivet i spelaren ovan. Foto: SVT

Lilla Sportspegeln fyller 40 år: ”Världens viktigaste sportprogram”

Uppdaterad
Publicerad

Den 5 september 1983 kl 18.15 i SVT2. Då visades Lilla Sportspegeln för allra första gången, vilket alltså innebär att ”Lilla” nu fyller 40 år.

– Det är världens viktigaste sportprogram som inspirerar till rörelse och hälsa och tar sig an alla idrotter i olika åldrar med samma respekt och nyfikenhet, säger tidigare programledaren Yvette Hermundstad.

Lilla Sportspegeln startade 1983 som ett halvtimmeslångt sportmagasin med reportage och tävlingar, där barn och ungdomar deltog. Många minns kanske den klassiska tävlingen där deltagarna först fick svara på frågor om sport och sedan kasta bollar i hål för att vinna priser.

Programmet gjordes, och görs fortfarande, av SVT Sports redaktion. Bland andra Jan Svanlund, Christer Ulfbåge, Jacob Hård, Jane Björck och Artur Ringart har synts som programledare.

SVT Sport

Robyn sjöng signaturmelodin

Signaturmelodin ”You Can Always Be Number One” användes fram till 1993 års 10-årsjubileum. Då bytte man till en svenskspråkig version, ”Du kan alltid bli nummer ett”, insjungen av en ung Robyn.

2006 var det i stället Amy Diamond (numera Deasismont) som sjöng introt ”Champion” – då var det Yvette Hermundstad och André Pops som programledde.

– Programmet har gett mer för barn och ungdomars rörelse och kärlek till idrott än något annat program genom tiderna, säger Hermundstad och tillägger:

– Dessutom är det ett program som alla idrottsstjärnor tackar ja till för att ge tillbaka till idrotten de älskar.

Ingår i Lilla Aktuellt

Den 30 november 2017 sändes sista Lilla Sportspegeln som ett eget program i tv-tablån. Därefter blev programmet en del i Lilla Aktuellts sändningar och har nu SVT Play och SVT Barn-appen som huvudplattformar.

– Det är ett program som ska uppmuntra unga till rörelse på ett glädjefullt sätt. Därför är det en viktig pusselbit i public services uppdrag. Att få komma ut och träffa föreningar och barn är bland det roligaste som finns att jobba med på SVT, säger Kamil Bochenski som tidigare varit programledare för ”Lilla”.

Ken Gerhardsson är tillsammans med Louise C Andersson programledare för Lilla Sportspegeln i dag.

– ”Lilla” sätter ljus på så många olika idrotter som sällan får utrymme i media. Det är också en plats för unga att få ta del av ”riktiga” nyheter och berättelser, på en nivå som är anpassad efter dem utan att förminska.

SE MER: Fler höjdpunkter ur Lilla Sportspegeln-arkivet i SVT Play

Lilla Sportspegeln

”Lilla Sportspegeln” är en del av Lilla Aktuellt som sänds måndag till torsdag 19.15 i SVT Barn och finns också i SVT Play och i SVT Barn Play.

På fredagar sänds dessutom Lilla Aktuellt Skola som främst vänder sig till mellanstadieelever. Programmet görs i samarbete med UR och finns även tillgängligt i UR Play. Målgruppen är 9 till 12 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet