Marija Banusic går till Kina. Foto: Bildbyrån

Linköpinganfallaren klar för kinesisk klubb

Uppdaterad
Publicerad

Marija Banusic var med och tog Linköpings FC till SM-guld i damallsvenskan förra året. Nu följer hon efter förre tränare Kim Björkegren till Kina.

– Hon har hittat en bra klubb i Kina, säger Linköpings tränare Henrik Jensen till SVT sport.

Anfallaren Marija Banusic, 22 år, lämnar nu Linköpings FC för spel utomlands.

– Jag har mitt SM-Guld, vilket är det största och egentligen enda relevanta man kan vinna inom svensk damfotboll. Jag känner att jag uppnått det, och var redo för nya utmaningar, säger Banusic i ett pressmeddelande från Neverland MGMT.

Satsar stort

Banusic har skrivit på för kinesiska klubben Beijing BG Phoenix FC i kinesiska damligan.

Klubben satsar stort och i början av året blev det officiellt att Kim Björkegren, som tog SM-guld med Linköping förra året, skulle ta över som tränare. Även förra lagkamraten Elena Sadiku finns i klubben.

– Det är en utmaning som är svår att tacka nej till, och jag ser verkligen fram emot att återförenas med Kim Björkegren och Elena Sadiku, säger Banusic i pressmeddelandet.

”Viktig spelare”

Det är just Björkegren som lägger ut nyheten på sin Instagram. Under en bild där han poserar med Marija Banusic skriver han: ”Lycklig över att välkomna Marija Banusic till Kina”.

Linköpings tränare Henrik Jensen säger att klubben önskar henne lycka till i nya klubben.

– Hon har varit en viktig spelare och gör en del mål. Hon har inte haft det så lätt spelmässigt, hon har inte spelat så mycket 2018 på grund av den konkurrenssituation vi haft. Men hon har betytt mycket för oss, framför allt 2017, säger han till SVT sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.