Lisa Nordén vinner Jerringpriset

Publicerad

Lisa Nordén blev den stora drottningen på Idrottsgalan i Globen. Hon krönte en fantastisk kväll med att vinna Jerringpriset.
– Om det är någon gång man ska gråta är det nu. Det här betyder oerhört mycket, tack, sade triathleten från scenen.

Lisa Nordén fick 38,5 procent av rösterna och vann före Sara Algotsson Ostholt som tog silver i fälttävlan på OS. Zlatan Ibrahimovic kom på tredje plats.

Det var fjärde gången som Lisa Nordén fick gå upp på scenen under kvällen.

– Jag tror ni är ganska trötta på mig nu...om jag visste att jag skulle gå upp fyra gånger hade jag valt en lättare klänning att gå i, sade hon.

Gjorde årets prestation

Lisa Nordén fick ett enormt genombrott under 2012. Inför OS i London hade hon under lång tid besvärats med skadeproblem i bland annat knäet. Men när det gällde som mest var hon starkare än någonsin och var bara ett målfoto ifrån OS-guldet.

Nordén förlorade en minnesvärd spurtduell mot schweiziskan Nicola Spirig med minsta marginal, men hennes prestation har hyllats och belönats på många sätt. Hon fick bland annat Bragdguldet i december, vilket hon fick ta emot på Idrottsgalan i kväll.

Insatsen i OS-finalen utsågs i kväll även till Årets prestation och hon fick också ta emot priset som årets kvinnliga idrottare.

Tog första VC-segern 2008

– Jag var nominerad även 2009 efter mitt VM-silver men då visste många vad triathlon var. Nu vet de flesta om min sport, sade hon i sitt tacktal.

Hon har tagit två VM-guld, ett VM-silver samt ett VM-brons sedan 2009. Kariären kröntes med ett OS-silver i London. Hon tog sin första VC-seger i Frankrike 2008.

Fakta: Senaste vinnarna av Jerringpriset

Visa

2012: Lisa Nordén, triathlon.

2011: Rolf-Göran Bengtsson, ridsport.

2010: Therese Alshammar, simning.

2009: Helena Jonsson, skidskytte.

2008: Charlotte Kalla, längdskidor.

2007: Zlatan Ibrahimovic, fotboll.

2006: Susanna Kallur, friidrott.

2005: Tony Rickardsson, speedway.

2004: Stefan Holm, friidrott.

2003: Annika Sörenstam, golf.

2002: Carolina Klüft, friidrott.

2001: Magdalena Forsberg, skidskytte.

2000: Magdalena Forsberg, skidskytte. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Idrottsgalan 2013

Mer i ämnet