Sebastien Ogier säker rallysegrare

Uppdaterad
Publicerad

Den franska duellen om segern i Svenska rallyt kom av sig på slutsträckorna. Sebastien Ogier höll säkert undan och vann tävlingen.

-Fantastiskt, sa den tårögde fransmannen efter målgången i Torsby efter att ha varit snabbast på den sista sträckan.

Landsmannen Sebastien Loeb utmanade tidigt. Han satte in en överväxel i morse och tog tre raka sträcksegrar. Men Ogier hade kontroll och satte in rycket på 20:e sträckan i Kirkener.

Svenska rallyt 2013

En vilt jagande Loeb körde in i en snövall och tappade lite tid och var 3,6 sekunder efter Ogier på den näst sista sträckan.

Åttonde rallysegern

–Det var skönt att se sista split-tiden och bara undvika misstag på slutet, säger Ogier till P4 Värmland.

Ogier tog sin åttonde seger i ett VM-rally. Han blev den andre icke-skandinaviern att vinna i Sverige.  2000-talets rallysuverän Loeb vann 2004.

VM-publiken har bjudits på en härlig fartfest. Målgång och prisceremoni äger rum i Karlstad vid 16-tiden.

”Loeb satte in en överväxel”

Sträcka 17 kördes i rasande tempo på norska vägar och Loeb tog in tid.

–Jag har råd att tappa sex-sju sekunder och vi har kontroll på det här, sa Ogier till P4 Värmland i morse. På ss 18 och 19 tog Loeb in ytterligare några sekunder.

–Loeb har satt in en överväxel, som han inte behövt i tidigare rallyn. Han kan inte köra snabbare än så här men jag tror Ogier orkar hålla undan, sa SVT:s expert Jonas Kruse efter ss 18.

Kampen om tredje plats blev stenhård. Jari-Matti Latvala och norrmannen Mads Östberg hade exakt samma tid på ss20 men Östberg gick segrande ur den striden till slut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt 2013

Mer i ämnet