Islands president Ólafur Ragnar Grímsson applåderar laget efter den historiska matchen. Foto: TT/Bildbyrån

”Mer speciellt än med Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Lars Lagerbäck och hans Island fortsätter att chocka fotbollsvärlden. Segern mot England i EM:s åttondelsfinal är den absolut största i isländsk fotbollshistoria. ”Till och med presidenten sa att det här får positiva effekter för samhället i stort”, säger Lagerbäck efter matchen.

Det är en glad och samtidigt samlad förbundskapten som kommer till den mixade zonen efter matchen. Trots ett tungt avtryck i fotbollshistorien så förklarar Lagerbäck med lugn stämma att segern kändes både rättvis och inte förvånande.

– Ser du matchen som helhet så är det ett klockrent försvarsspel. Jag tycker vi är effektivare än dem, vi har ju faktiskt klarare målchanser. Det är vad fotboll handlar om när man vill göra resultat, säger Lars Lagerbäck.

Fotbolls-EM

Världselvan England var skyhöga favoriter innan matchen och tog ledningen efter Rooneys straff men Island kom tillbaka och vände. I den andra halvleken väntade många på kvitteringen, men den kom aldrig.

– De blir ju lite desperata och det gör det lite enklare för oss i försvarsarbetet. Det kändes hela tiden som att vi hade det hyfsat under kontroll. Men det är klart att det är en anspänning.

Hur högt rankar du den här segern?

– Fotbollsmässigt är det i jämnhöjd med det bästa vi gjorde i det svenska landslaget. Men det är klart att det känns ju mer eftersom vi är en underdog men också vad det betyder för hela landet. Till och med presidenten sa att det här får positiva effekter för samhället i stort. Har man bidragit till det så blir man ännu gladare, avslutar Lagerbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet