Henrik Lundqvist. Foto: Scanpix

Lundqvists framtid stort frågetecken

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha spelat drygt 30 000 minuter och gjort fler än 14 000 tusen räddningar i NHL, går Henrik Lundqvists kontrakt med New York Rangers ut nästa sommar. Vill Rangers skriva nytt redan nu, kanske säkra sin viktigaste spelare för resten av hans karriär? Och vad vill den svenske målvakten?

Efter några uttalanden av Henrik Lundqvist i våras, som uppfattades som ljumma i intresset för nytt kontrakt, har kontraktsförhandlingen varit sommarens heta snackis i New York.

– Vi pratar, det är så mycket jag kan säga. Det är inget krav att det ska bli klart nu i sommar eller ens när säsongen börjar. Jag kände väl tidigt att jag inte ville sätta press att det skulle bli klart den här sommaren eller just nu. Det var därför jag sa som jag sa, säger Henrik Lundqvist.

Tidigare har den svenska stjärnan alltid poängterat att han bara kan tänka sig att spela i New York Rangers och att sträva mot att vinna Stanley Cup där. På frågan ”Kan det vara så att när åren går kan strävan efter att vinna Stanley Cup bli strörre än strävan efter att vinna Stanley Cup med Rangers”, svarar Henrik Lundqvist, efter en lång paus:

– Det är klart att efter åtta år i New York och allt stöd jag fått från organisationen och fans och hur bra jag trivs, så har jag svårt att se mig spela någon annanstans. Utmaningen blir ännu härligare, man förstår hur mycket det skulle betyda. En stor morot och vi för en diskussion helt klart.

Egentligen vill han inte prata om förhandlingarna, inte diskutera dem i media, vill inte att det ska ta fokus från hockeyn och klubben i övrigt. Men det är en viktig tid just nu.

– Oavsett vad som händer runt omkring får det inte påverka mitt spel. Det är såklart en jätteviktig del i min karriär, det här kontraktet, det är inget att hymla om. Men det gäller att stänga ute om kontraktet inte är klart när säsongen börjar. Att fokusera på rätt saker.

Förhandlingarna går i rätt riktning säger han, och han är inte främmande för att avsluta karriären i Rangers, med ett åtta år långt kontrakt (längsta möjliga):

– Men det finns flera vägar.

Stjärntätt i Stockholm

Det är stjärntätt i Stockholm just nu när Tre Kronor samlats inför OS i Sotji på ett hotell. Mycket OS-rutin. Både Henrik Lundqvist och Henrik Zetterberg var med guldåret 2006. Zetterberg kommer att göra sitt fjärde OS i Sotji.

Fylla i SOK-enkäter, prova kläder och ta ackrediteringsbilder – det blir inga träningar under samlingen. Försäkringskostnaderna för spelarna skulle bli för höga.

Rutin blandas med ungomlig entusiasm. Erik Karlsson, född 1990,  och bäste back i NHL 2012, är fortfarande inte helt återställd efter att ha fått hälsenan avskuren i våras. Foten krånglar.

– Jo, men jag har ändå kunnat köra på rätt normalt. Sista veckorna gått framåt. Det hänger inte riktigt ihop där nere. Den vanliga normala känslan finns inte där, men jag börjar vänja mig med vid att det är onormalt, skrattar Erik Karlsson.

– Musklerna har börjat komma tillbaka och jag borde kunna köra 100 procent redan i början av säsongen.

Om stora delar av gänget har OS-rutin är Erik Karlssons bästa OS-minne från finalen 2006. Som han såg på TV:

– 94 kommer jag inte ihåg. Jag var ju bara fyra år då. Jag har alltid sett fram emot att få vara med i ett OS. Det ska bli oerhört, oerhört, oerhört kul!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tre Kronor

Mer i ämnet