Foto: TT Nyhetsbyrån

Ma Long vann VM-finalen – Falck vann respekt

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

27-årige Mattias Falck förlorade den historiska VM-finalen mot Ma Long men han vann vår respekt och skapade en pånyttfödd framtidstro med sitt VM-silver i Budapest.

Mattias förändrade också plötsligt och oväntat maktbalansen i denna stora globala bollsport. Pingisvärlden ”slapp” en helkinesisk singelfinal för första gången sedan 2003 och Kinas herravälde kan mycket väl komma att raseras på OS i Tokyo 2020.

Staffan Lindeborg

kommentator

Mattias VM-silver innebär också att ett nytt kapitel skrivs i den svenska bordtennishistorien med stora framgångar allt sedan Tage Flisbergs VM-silver 1954. Han är den sjätte svensken som spelat en VM-final i singel och hans framgång är verkligen ett genombrott.

Mattias har liksom Kristian Karlsson tillhört världseliten i många år nu men den stora framgången har saknats. Nu finns den och nu kommer svensk pingis att gå mot en ny framgångsera om saker görs rätt.

Kan Mattias så kan förstås också Kristian. Och Anton Källberg som finns i samma miljö i Dusseldorf Tyskland som Kristian.

I Eslöv finns 17-åringen Truls Möregårdh som vann SM-guldet i mars efter bl a en 4-3-seger mot Falck i semifinalen. Jon Persson, proffs i Frankrike,  inser också att Falcks genombrott smittar av sig för det vet vi sedan 80-talet – konkurrens om platserna i laget höjer kvalitén!

Sveriges VM-brons i lag-VM på hemmaplan i Halmstad  förra året var en första indikation på att något speciellt var på gång och då fick Anton Källberg och Truls Möregårdh mestadels titta på. Till hösten väntar ett lag-EM och nu finns två huvudfavoriter – det är Sverige och Tyskland.

Tyskland har fortfarande Timo Boll och Dimitri Ovtcharov men medelåldern är hög i det tyska landslaget. Sverige är i det avseendet motsatsen.

Men – och det här är jag inte ensam om att påpeka. Utan Ulf Tickan Carlsson som förbundskapten hade det inte blivit ett VM-brons i fjol. Och utan Jörgen Persson som extrainkallad tränare/coach hade Mattias kanske inte nått sin VM-final i Budapest. Spelarna måste alltid utvecklas men det är tränarna som driver på utvecklingen.

”Slarva inte bort Tickan och Jörgen”

Tickan och Jörgen var en tänkbar förbundskaptenslösning redan för 3 år sedan men förbundet slarvade då bort den konstellationen. Nu måste förbundet göra rätt och dessutom oftare och mera lyssna på en av SOK:s sportchefer – Glenn Östh. Där finns också insikten och inte minst kunskap sedan länge.

Glenn var förbundskapten när Sverige vann VM-guldet 1989 efter 5-0 i finalen mot Kina.

Förbundet måste nu också  lyckas med att skapa betydligt bättre ekonomiska förutsättningar. Plånboken för landslagsverksamheten är alldeles för tunn sedan årtionden tillbaka. Mattias fick tex själv bekosta Jörgens medverkan på ett antal tävlingar månaden före VM. Det betalade sig men det är egentligen pinsamt.

Skapade en framtidstro

VM-silvret har skapat framtidstro och beundran. Mattias vann fem matcher,  slog ut två koreaner och  var bara två poäng från en 2-2-kvittering i set mot Ma Long i en final som stundtals bjöd på blixtrande dueller av yppersta världsklass.

Men Ma Long vann till slut med 4-1 efter drygt 50 minuters spel och är nu en ”levande legend” med sina tre VM-singelguld i rad. Totalt har han vunnit 12 VM-guld och nästa år ska han dessutom försöka försvara sitt OS-guld från Rio. Då kan också japanerna bli  obehagliga konkurrenter i pingisarenan för kineserna.

Men tro mig – det kommer fler svenska  framgångar. Och nu vet du Mattias att hårt arbete, tålamod och rätt coachning lönar sig. Starkt jobbat Falck!

Behåll nabbarna utåt på forehand. Och en sak till – behåll din mentala styrka.

I den här sporten är det en gudagåva. Det vet Waldner. Det vet Persson. Och ett par hundra miljoner kineser.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.