Magputters förbjuds inom golfen

Uppdaterad
Publicerad

Den har kritiserats ända sedan den kom. Nu verkar hakputterna vara historia på golftävlingar världen över. I dag kom beskedet att reglerna ändras. Till mångas glädje men också till mångas förtret. En av de drabbade är Carl Pettersson.

Det det hela handlar om är inte puttern i sig utan hur puttern ”förankras” i kroppen vid själva puttandet.  Det som kommer förbjudas är alltså användandet av kroppen som stöd vid själva puttsvingen.                   

Diskussionen om magputtern eller hakputterns, okärt barn har många namn, vara eller icke vara har pågått länge. Men det som satt fart på debatten och säkerligen det amerikanska golförbundet och den brittiska golforganisationen Royal and Ancient, är de senaste årens majorresultat.

Tre av de senaste fem majorvinnarna har använt magputter, Keegan Bradley, Webb Simpson och Ernie Els.

Bradley har tidigare sagt att han kommer att bestrida ett eventuellt kommande förbud men verkar nu ha lagt ner stridsyxan.

-Jag är naturligtvis inte nöjd med domen, men jag respekterar USGA , sa Bradley på en presskonferens i går.

-De sätter reglerna, och jag kommer anpassa mig på lämpligt sätt. Jag tänker anta utmaningen och förhoppningsvis lyckas bra när förbudet kommer.              

En av de drabbade vid ett förbud är svensken Carl Pettersson, som tidigare uttryckt oro över ett kommande förbud.

-Jag tycker att det vore trist om de förbjuder den. Det långa puttern har ju använts i 30 år och etablerat sig, så jag förstår egentligen inte varför den skulle förbjudas nu, sa han till golf.se.

Regel först 2016

USGA, det ameikanska golförbundet, och Royal & Ancient – golfens styrande organ kommer att presenterade förbudet på en presskonferens  idag.              

De långa puttrarna har varit på modet i 25 år nu men användandet har accelererat den senaste tiden. Keegan Bradley blev den första majorvinnaren som använt sig av en magputter, snär han vann PGA-mästerskapet ifjol. Sedan har alltså ytterligare två vinnare använt sig av stöd från kroppen när de puttat hem en major.

Ett exempel på att modet har gått ner i åldrarna är den blott 14-årige Guan Tianling, som nu i november vann asiatiska amatörmästerskapen med en magputter. Nu ska han spela i US Masters 2013.

Det blir inte en regel förrän 2016. Detta eftersom golfreglerna bara uppdateras vart fjärde år.

Kritiken mot puttrarna ha ständigt handlat om att det skulle vara en onaturlig hjälp på greenen. Kritikerna hävdar att stödet mot kroppen tar bort darrningar i nervösa händer och möjliggör en jämnare ”stroke”.               

Woods får som han vill

En av hakputterns främsta kritiker har hela tiden varit Tiger Woods.

-Jag tycker att konsten att putta är att svinga klubben och kontrollera nerverna, och då ha stöd i en fast punkt, är något som inte finns med i puttningstraditionen.

-Vi svingar de andra 13 klubborna. Det bör var likadant med puttern.                          

Webb Simpson bytte till en magputter 2004 för att bli mer konsekvent i sin puttning. Han märkte av en omedelbar förbättring. Men han hävdar bestämt att det inte var putterns som gav honom segern i US Open på Olympic Club i år, det var hans stabila drive.

-Mitt argument har hela tiden varit att om man ska förändra något så här drastiskt måste det baseras på fakta och inte bara på känslor och folks uppfattning om traditioner.

-Men jag kommer inte att bli en av de där killarna som säger att detta är ett fruktansvärt beslut. Jag säger bara – visa mig fakta.

Simpson har sedan en tid redan förberett sig på ett förbud genom att öva med en konventionell kortare putter hemma. Han kommer att använda den på pro-am-rundor för att se hur det går och succesivt övergå till den kortare puttern på tävling när han blir bekväm med det.

 -Om jag känner mig redo i januari använder jag den redan då, om inte så väntar jag i två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.