Jevgenij Malkin gjorde det avslutande 6-2-målet och blev utsedd till turneringens mest värdefulle spelare. Foto: Scanpix

Malkin krönt med ryskt VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland tog som väntat VM-guldet efter vinst mot Slovakien med 6-2. Världens kanske bästa hockeyspelare just nu Jevgenij Malkin som tar sitt första VM-guld  avgjorde med 6-2-målet.

Med minuter kvar av matchen kunde Malkin skrinna in framför mål och lossa sin fruktade bössa. Med ett otagbart slagskott avgjorde 25-åringen VM-finalen i Helsingfors.

Det var Malkins enda poäng i matchen som dock spelade en lysande hockey utanför poängprotokollet. Där tog istället Alexander Semin ett större ansvar och gjorde två mål och en assist.

Ishockey-VM 2012

Pavel Datsyuk gjorde också tre poäng och hyllar coachen Zinetulavi Bilyaletdinov.

-Vi vinner som ett lag och det är det som är viktigt. Vår coach har tillfört mycket dicsiplin till truppen, säger Pavel Datsyuk till SVT Sport.

Och det kan man verkligen instämma i Ryssland spelade alla för varandra. Stundtals var det uppvisning i Hartwall Arena med klapp-klapp-spel, snabba skriskor och ett lag som jobbade oerhört hårt för varandra.

Slovakien tog ledningen redan efter en minut genom back-stjärnan Zdeno Chara. Trots detta var det aldrig någon fråga om vilket lag som hade den här finalen i sin hand. 

Alexander Ovetjkin gjorde två assist och var som alltid tongivande.

-Det känns otroligt bra. Vi vinner för att alla spelar efter systemet och lyssnar på coachen, säger Ovetjkin till SVT Sport. 

Ryssland går genom turneringen obesgrade med tio vinster i bagaget. Det var nationens tredje VM-final på fyra år och det är nog inte många som hävdar att de inte förtjänar det här VM-guldet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM 2012

Mer i ämnet