Malmö är på väg mot Champions League. Foto: BJÖRN LINDGREN / TT

Malmö FF klart för Champions League

Uppdaterad
Publicerad

Markus Rosenbergs dubbel och Magnus Erikssons drömträff bröt en svensk förbannelse.

Efter 3-0 hemma mot Salzburg är Malmö FF klart för Champions League-gruppspel som första svenska lag på 14 år.

– Jag har svårt att förstå det själv faktiskt. Det är nästan mer som en lättnad nu när vi har nått dit än glädje. Men det är helt fantastiskt, säger en tagen Markus Rosenberg, som var stor matchvinnare med sina två mål, till SVT Sport.

Det förlösande 3-0-målet är redan klassiskt inom svensk fotboll.

Champions League 2014-2015

– Det var faktiskt precis som på straffen. Jag var faktiskt ganska lugn i dag. Jag såg att han kom glidande och skulle ta med den med vänstern och lägga in den. Sen blev det en dålig touch så jag fick ta en touch till, sen kom det nån gubbe extra, men sen öppnade det sig en lucka nånstans så då var det bara att lägga in den , säger Rosenberg.

– Han gav mig nästan en hjärtattack där, att han kan vara så iskall, säger tränaren Åge Hareide till TV6.

Magnus Eriksson: ”Bästa dagen i mitt liv”

– Det är den bästa kvällen i mitt liv. Vi hade ju spelare i yttersta världs- klass på varje position i kväll, säger Eriksson och just i kväll verkar det påståendet stämma.

Emil Forsbergs sena reducering 1-2-reducering i Österrike förra veckan gav Malmö hopp inför kvalreturen i kväll inför 20 361 på Swedbank Stadions läktare.

Bänkad i första

Men MFF hade inte gett upp hoppet och fick en drömstart i returen.

Magnus Eriksson var bänkad inledningsvis i det första mötet men i kväll spelade han från start – och kom att spela en nyckelroll i avancemanget.

Straff i nättaket

Anfallsstjärnan Markus Rosenberg hittade Eriksson i djupet efter elva minuter och den sistnämnde revs ned i straffområdet av målvakten Péter Gulácsi. Domaren blåste straff. Rosenberg klev fram och satte 1–0 rakt upp i nättaket i mitten av målet inför hemmapubliken.

Sju minuter senare slog Eriksson till på egen hand.

”Mest instinkt”

24-åringen klippte till med vänstern på volley från långt håll och bollen gick i en båge över Gulácsi och in i mål.

– Det var mest instinkt. Men det blev en bra båge, säger han med ett leende till SVT Sport.

Kommer du titta på det senare i natt?

– Det kan jag lova att jag kommer att göra, haha.

Pressades tillbaka

MFF kontrollerade resten av första halvlek och det första Salzburg-skottet på mål kom inte förrän efter en timmes spel. Kevin Kampl sköt strax utanför straffområdet men Robin Olsen lyckades rädda.

Strax därefter var österrikarna nära att få straff med sig när bollen tog på Markus Halstis arm i straffområdet. Salzburg pressade Malmö, ett mål skulle gett förlängning – två hade gett avancemang. I stället kom Malmö trea.

Rosenberg avgjorde

I slutminuterna fick Malmö chansen att punktera matchen. Simon Kroon sprang upp på offensiv planhalva och frispelade Markus Rosenberg. Iskallt väntade lagkaptenen ut både målvakt och försvarare innan han iskallt sköt in avgörandet.

Tränaren Åge Hareide var lättad efteråt och när han fick frågan om det var hans största dag i tränarkarriären svarade han:

– När man ser på svårigheten så är det nog det, säger Hareide till SVT Sport som svarar på vad segern betyder för svensk fotboll.

– Det betyder att alla svenska lag som ska spela i Europa 2014 får en bra ranking. Det är viktigt, också för Malmö FF.

Malmö är därmed det första svenska laget att ta sig till Champions Leagues gruppspel sedan Helsingborg säsongen 2000/2001.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Champions League 2014-2015

Mer i ämnet