Mardrömsstart för Neuville – fördel Ogier i titeljakten

Uppdaterad
Publicerad

Thierry Neuville jagar sin första VM-titel men belgarens chanser till en historisk triumf har försvårats avsevärt efter dramatik och tidstapp på sträcka sex.

Neuville ligger på tionde plats i det australiensiska VM-rallyt efter den första etappen och är mer än 30 sekunder bakom titelkonkurrenten Sébastien Ogier.

– Vi kan inte förlora våra förhoppningar trots vad som hände. Det är bara första dagen och även om våra mästerskapsmöjligheter nu minskats, vet vi inte vad som kan hända under de närmaste två dagarna, säger Neuville i ett pressmeddelande.

Fördel Ogier

Endast tre poäng skiljer VM-ledande Sébastien Ogier och Thierry Neuville åt i VM-totalen inför VM-avslutningen i Australien.

Ogier har chans på sin sjätte raka VM-titel och har nu övertaget i duellen om VM-guldet efter Neuvilles tidstapp under den första etappen. I totalen i Australien är fransmannen däremot efter, Ogier ligger först på en sjunde plats 38,2 sekunder efter ledande Mads Östberg.

– Idag var tufft och frustrerande, som så ofta när du startar först på sträckan, för jag tryckte verkligen på. Jag hade bra körning men inga bra tider. I slutändan är det ändå positivt för mästerskapet. Ott och Thierry gjorde misstag och vi gjorde det ej, vi får vara nöjda med det, skrev Ogier på sociala medier.

Trean i VM-totalen, Ott Tänak, har chans på VM-titeln om Ogier och Neuville misslyckas med att ta poäng. Estländaren var med och fajtades om en topposition under den inledande dagen men ligger femma inför lördagens sträckor.

Östberg i ledning

Efter åtta körda sträckor leder norrmannen Mads Östberg,  knappt sju sekunder före irländaren Craig Breen som i sin tur skuggas av Jari-Matti Latvala. Endast 8,7 sekunder skiljer topptrion åt.

16 sträckor återstår fortfarande av det australiensiska VM-rallyt och det är två utmanande dagar som väntar. Lördagsetappen är rallyts längsta och svåraste, 1= sträckor med sammanlagt 133 fullfartskilometer ska klaras av.

Rallysöndag i SVT

VM-säsongen inleddes för tio månader sen i Monaco. Nu 12 deltävlingar senare ska allt avgöras, 24 sträckor och totalt 318,64 fullfartskilometer återstår innan årets världsmästare är korad.

Den sista sträckan från det Australiensiska VM-rallyt sänds klockan 08:30 på söndag i SVT1 och på SVT Play, senare vid 14:30 sänds ett sammandrag från hela deltävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.