Marta: ”Alla i laget är besvikna”

Uppdaterad
Publicerad

På lördag spelar Tyresö semifinal i Champions League mot Birmingham. Klubben har så stora ekonomiska problem att spelarna inte får ut sina löner – ändå kan de ta hem klubbens största titel nånsin. Den allra största stjärnan, Marta Vieira da Silva, berättar nu exklusivt för SVT Sport om den tuffa tiden hon o klubben genomgår.

Hon är på väg tillbaka till planen. Men på väg i från Tyresö. Bristningen hon dragits med läker och snart spelar hon fotboll igen, troligen redan på lördag i semifinalen. Men snart är äventyret i Tyresö över – det blev inte vad hon tänkt sig och hon är besviken.

– Det är inte bara jag som är besviken utan alla i laget, säger hon på ett café i Stockholm där vi träffas.

När klubbens ekonomiska kris uppdagades kom det oväntat för spelarna. Sedan dess har situationen varit turbulent, och det har varit svårt att fokusera på fotbollen.

– Det har inte alls varit lätt. Om vi fått veta hur situationen egentligen är hade det varit bättre. Men vi tränar och fokuserar på planen och så läser man nästa dag i tidningen nåt nytt som vi inte visste. Och nästa dag händer samma sak, då är det inte så kul. Till slut kommer ett läge där det inte går att bortse från att vi är missnöjda. Och vi hoppades mer på de som styr och står för organisationen i klubben.

Får lön från staten

I januari kom fyra nya brasilianskor till Tyresö. Marta hade uppmuntrat dem, berättat att Sverige är ett land med bra struktur och organisation. Nu, några månader senare kan inte klubben betala spelarnas löner utan de får pengar genom den statliga lönegarantin.

– Vi fick lön från klubben i januari, sen kom den här situationen upp till ytan. Vi fick inte i februari och i mars fick vi från staten. Jag har ju skaffat mig en trygghet genom åren och klarar mig men många av de andra är beroende av sin lön för att överleva och för att kunna skicka hem till familjen.

Hur mår de andra brasilianskorna?

– De är frustrerade. De lever i dag utan att veta vad som händer i morgon.

Marta själv trivs i Sverige, hon har köpt lägenhet och tänkte stanna ett tag – men kontraktet går ut i sommar och Tyresö är inget alternativ men hon vill inte prata om andra klubbar än. Förutom Umeå har hon spelat i USA och Brasilien men så långt vill hon inte flytta nu.

– Jag vill stanna här i närheten, jag vill inte flytta för långt bort.

Men först ska hon vinna Champions League med Tyresö.

– Att drömma om en möjlig final, vinna Champions League trots alla problem vi haft skulle vara otroligt, så det är jätteviktigt. Så jag försöker hålla turbulensen borta och fokusera på det målet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.