Bohdan Bodarenko är en av hopparna som har imponerat under sommaren. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Masspsykos” bakom höjdundret

Uppdaterad
Publicerad

Sex höjdhoppare över 2,40 på ett och samma år – det har aldrig hänt förut.

Inte heller 13 hopp över drömgränsen.

Stefan Holm famlar efter en förklaring och landar i:

– En masspsykos.

I nära 20 år låg herrarnas höjdhopp elakt uttryckt i dvala. Under Stefan Holms elitkarriär gjordes totalt två hopp över 2,40 meter: Vjatjeslav Voronin år 2000 och Holm själv inomhus 2005.

Så plötsligt: Mutaz Essa Barshim (Qatar), Bohdan Bondarenko (Ukraina), Ivan Uchov (Ryssland), Aleksej Dmitrik (Ukraina), Derek Drouin (Kanada) och Andrij Protsenko (Ukraina). På 13 månader.

Friidrotts-EM 2014

– Det är helt otroligt faktiskt. Går man ett och ett halvt år tillbaka var allt som vanligt. Sedan gjorde Barshim 40 i fjol och efter det har det bara exploderat. Det blev den där känslan, en masspsykos: ”kan han så kan jag”, säger Stefan Holm.

Den 14 juni vann Bondarenko Diamond League-tävlingen i New York på samma resultat som Barshim: 2,42. Hans segerhopp var årets tionde över 2,40. Sedan dess har Bondarenko själv (två gånger) och landsmannen Protsenko putsat noteringen.

Sex hoppare har glidit över drömgränsen 13 gånger. Det är fyra fler än det tidigare, 20 år gamla rekordet. Kubanen Javier Sotomayor gjorde nio 2,40-hopp 1994.

”Varför nu?”

Stefan Holm har testat och förkastat flera teorier till uppsvinget.

– Jag hittar ingen bra förklaring. Det naturliga är att de ”pushar” varandra till högre höjder. Det är väl sant på sitt sätt men då är frågan varför det händer nu och varför det inte har hänt någon gång förut på 25 år, säger han.

Holm anser inte heller att det handlar om några extrema talanger.

– Visst, Barshim och Bondarenko hoppade högt som juniorer men det finns ju de som hoppat ännu högre. Både Steve Smith och (Dragutin) Topic, som har juniorvärldsrekordet (2,37). Men de har inte tagit 2,40. Man kan titta på andra hoppare också. Varför tog inte (Jaroslav) Rybakov 2,40? Eller (Andrej) Silnov, som också var på god väg?

När Usain Bolt går på lågvarv är herrarnas höjdhopp friidrottens hetaste gren. Frågan är vad som händer härnäst. Om någon av 2,40-hopparna på allvar kan utmana Sotomayors världsrekord på 2,45. Än har ingen utom kubanen hoppat högre än 2,42.

– Inför var och varannan tävling skriver folk på Facebook och Twitter, även gamla höjdhoppare: ”I kväll smäller det. Nu blir det världsrekord”. Jag vet inte. Varje centimeter där uppe är fruktansvärt lång. Världsrekordet kan slås i sommar eller nästa år men det kan lika väl stå sig i 10-15 år till, säger Stefan Holm.

”Kanske 2,25”

OS-guldmedaljören från 2004 i Aten menar att världshopparna brottas med samma problem som orutinerade juniorer.

– När ribban ligger på personbästa vill man ta i lite mer och springa lite fortare. Den effekten blir ännu större på världsrekordhöjder. Man märker att de blir lite stressade, säger Holm.

Hur högt kan en människa hoppa?

– Det beror på vilket tidsperspektiv man har. Pratar man tio år är det här någonstans man ligger. Pratar man 100 år är det någon centimeter till. Pratar man 1 000 år vet man inte alls. Någon gång i en framtid kan säkert någon hoppa 2,50 men det sker nog inte under min livstid.

Men du vill inte sätta någon gräns?

– Nej, 1954 sade (Bengt) ”Benke” Nilsson (EM-guld 1954 och 2,11 som bäst) att någon i en framtid kanske kan göra 2,25. Risken om man säger 2,50 är att man blir idiotförklarad om 50 år för att de då hoppar 2,68, säger Stefan Holm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM 2014

Mer i ämnet