Foto: SVT

Matchen har börjat igen för Hellkvist

Uppdaterad
Publicerad

Han stod mitt i en framgångsrik karriär som hockeytränare. Och han hade fört upp Rögle till Elitserien.

Det var då som chockbeskedet kom – Björn Hellkvist, 34 år hade drabbats av Parkinsons sjukdom.

Och den hade slagit till med sån kraft att han tvingades sluta med hockeyn.

I dag två år senare är han mirakulöst nog tillbaka i båset igen. Som tränare för Malmö Redhawks.

– Jag har haft turen att få den bästa vården med den främsta specialisten på just Parkinson (Håkan Widner, professor). Läkarteamet har lyckats finna ut den bästa medicineringen. Så i dag mår jag ganska bra, säger Björn Hellkvist, till SVT Sport.

Vi har följt hans kamp för att komma tillbaka till ett så normalt liv som möjligt (två reportage har sänts tidigare) Ända sen sensommaren 2011. Det var då vi träffades första gången.

Hockeyallsvenskan 2013-2014

Han hade då meddelat sina spelare i Rögle att det inte gick att fortsätta jobbet som tränare. Han var då riktigt sjuk. Skakningar och fruktansvärda kramper försatte honom ofta i komaliknande tillstånd. Och det skulle bli värre. Under vintern 2011/12 drabbades han två gånger av sådana kramper att andningen försämrades dramatiskt. Specialistambulans fick föra honom till sjukhus.

Och läkarna stod rådvilla. Medicineringen med L-dopa fungerades inte hur man än försökte.

”En fruktansvärd tid”

– Det var en fruktansvärd tid...och jag hade många mörka stunder. Och visst hade jag gett upp tanken att nån gång bli bättre. Framför allt att komma tillbaka som hockeytränare.

Men till slut, hösten 2012, så började man till slut hitta rätt i medicineringen. Björn Hellkvist blev allt bättre och lärde sig också tyda signalerna när sjukdomen (som är obotlig) var på väg att slå till. Successivt började han återgå till ett mer normalt liv med i första hand med sin familj. Fru Anna och döttrarna Moa och Ebba.

Sen, i januari i år, fick han samtalet från allsvenska hockeylaget Malmö Redahawks. Och frågan om han ville bli huvudtränare tillsammans med gamle storbacken Mats Lusth.

– Jag tvekade inte en sekund. Jag ville så gärna tillbaka. Visst...stress är inte bra om man lider av Parkinson har läkarna sagt. Och framförallt ska man kanske fundera på vilket yrke man väljer, skrattar Björn Hellkvist. Men jag tror dom svängt lite i sin uppfattning. När dom ser hur pass bra jag stärks i mitt självförtroende av att få jobba igen. Och jag har jävligt kul på jobbet. Samtidigt har de sagt att man ska göra sånt man mår bra av, säger han.

Det blev en lyckad comeback. Malmö vann premiärmatchen mot nykomlingen, Björklöven, borta med 3-2.

– Jag och Mats Lusth trivs väldigt bra tillsammans. Och vi har en bra trupp att jobba med. Tror att  spelarna täckte fler skott i den här matchen än man gjorde under hela förra säsongen. Vi kommer att göra en bra säsong som varar ända fram till i mars-april.

SVT Sport följde honom på nära håll under denna dag när han återvände till ishockeyn. Matchen har börjat igen för Björn Hellkvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hockeyallsvenskan 2013-2014

Mer i ämnet