Mats Nyström leder första nya Sportspegeln

Uppdaterad
Publicerad

1992 gjorde han sin första sändning för Sportspegeln. 23 år senare leder Mats Nyström på söndag det första programmet av nya #sportspegeln. – Ett program som håller i många år till, säger ”Matte”.

Ny studio, ny grafik, en programledare istället för två och – framför allt – ett större fokus på berättandet. Det är Sportspegelns stora förändringar. Sändningstiden är precis som tidigare 19.00 och tittarna kommer fortfarande att få dagens sport levererad i form av bilder och resultat. Allt snyggt paketerat på en halvtimme.

– Det blir mer berättande och beskrivande än refererande, eftersom väldigt många redan känner till resultat och annat. Reportaget har varit och är ett av SVT Sports absolut starkaste kort i konkurrensen. Vi gör genomarbetade och långa reportage, och det behöver inte alltid vara historier om stjärnorna, utan en berättelse om idrottslivet som berör folk. Att folk berörs, det är viktigt, säger Mats Nyström.

Bästa minnet Federer och Nastase

Mats Nyström kommer inte ihåg sin första Sportspegel-sändning. Det är trots allt 23 år sedan. Men han har många fina minnen. Det som fastnat mest var när två tennisspelare gästade Sportspegeln i november år 2000.

– Det bästa var nog ändå när Roger Federer och Ilie Nastase var i studion samtidigt. Dels en gammal favorit i Nastase och dels en kille som man då inte hade en aning om skulle bli världens genom tiderna bäste spelare. Jag tror att Federer hade vunnit en ATP-titel då, nu har han vunnit 83.

– Lite starstruck blev jag av att Nastase var där, och i retroaktiv form blev jag det av Federer. Det är inte så lätt att få Federer till Sportspegeln-studion i dag, skrattar Nyström.

”Närvaron avgörande”

Fem rutinerade programledare ska dela på uppgiften: Marie Lehmann, Yvette Hermundstad, Jane Björck och Maria Wallberg utöver Nyström. Viktigast att tänka på?

– Närvaro är avgörande. Att man är där just då, ingenting är viktigare i den stunden.

Sportspegeln har funnits sedan 1961 och snittar ungefär 750 000 tittare varje söndag. Det har gått fyra år sedan programmets senaste renovering. Nyström välkomnar förändringen.

– Sportspegeln är en jättestark sigill i SVT-huset överhuvudtaget. Få program har så många år på nacken och fortfarande är i levande skick. Men vi får inte lägga oss på latsidan, och det gör vi ju inte heller eftersom vi förändrar nu. Jag tror att mixen är avgörande: du får dina sportresultat och någonting extra med reportaget presenterat för dig i ett paket på 30 min. Det är hanterbart för den stressade nutidsmänniskan.

– Ett program som håller i många år till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer