Foto: TT Nyhetsbyrån/Jonas Ekströmer

Mer pengar till idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår att stödet till idrotten ökar med 133 miljoner nästa år, utöver de 64 miljoner som redan aviserats för att öka idrottens arbete med integration.

Också för åren därefter föreslås ökat stöd i samma storleksordning.

– Nu får vi en ärlig chans att slippa göra besparingar på elitidrott, barnidrott och annat som vi kunde ha tvingats till, säger Riksidrottsförbundets (RF) ordförande Björn Eriksson.

Det statliga stödet till idrottens har legat still på drygt 1,7 miljarder kronor sedan 2010. I budgetpropositionen framgår att regeringen vill öka statsanslaget med 197 miljoner 2016, 208 miljoner 2017 och 227 miljoner 2018. Där ingår de 64 miljoner kronor per år som öronmärks för integrationsåtgärder.

– Idrottsrörelsen står inför en tuffare utmaning än tidigare. Dels att klara av grunduppdraget, att föreningar och klubbar i olika sporter ska kunna hålla ner kostnaderna för barn och unga att delta i verksamheten, dels med ett större ansvar att hjälpa till med integrationen, säger idrottsministern Gabriel Wikström (S).

– Det är skönt att kunna konstatera att allt opinionsarbete burit frukt. Vi har kämpat för det här. En glädjens dag. Nu går det åt rätt håll, säger Björn Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.