Mer tv-pengar till allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Tv-avtalet blir betydligt mer lukrativt för de allsvenska klubbarna från och med säsongen 2016.

Ett allsvenskt guld, som förra säsongen var värt 12 miljoner kronor i tv-avtalsintäkter, blir då värt 17 miljoner kronor, rapporterar fotbollskanalen.se.

Det schweiziska bolaget Kentaro har, via ett dotterbolag, ägt tv-rättigheterna till superettan och allsvenskan under en längre tid. När bolaget gick i konkurs i höstas kom TV4-gruppen och Svensk Elitfotboll överens om att driva samarbetet vidare till Kentaro-kontraktets utgång. När det kontraktet går ut, år 2016, träder ett nytt tv-avtal i kraft som kommer att höja ersättningarna till klubbarna i allsvenskan och superettan.

Enligt Fotbollskanalens uppgifter kommer ett allsvenskt guld, som enligt dagens avtal är värt 12 miljoner kronor i tv-avtalspengar, vara värt 17 miljoner kronor. Den allsvenska jumbon, som i dag får 7,3 miljoner kronor, kommer från och med säsongen 2016 få 9,7 miljoner kronor.

-Dels blir det ju en betydande ökning även intäktsmässigt från 2016 och framåt, vilket givetvis är positivt, säger Sefs generaldirektör Mats Enquist till fotbollskanalen.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

allsvenskan 2015

Mer i ämnet