Modin tog första svenska medaljen

Uppdaterad
Publicerad

Zebastian Modin tog Sveriges första medalj i Paralympics – ett brons på 20 km för synskadade.

Den 19-årige svensken, som vann brons på favoritdistansen sprint i Vancouver 2010, öppnade starkt men fick kämpa för att hålla stånd mot ryssen Artemov som utmanade om tredjeplatsen. Han gick i mål mycket trött medan hans pappa vajade med svenska flaggan på läktaren.

– Det känns stort, det hade jag inte räknat med, säger Modin till SVT Sport i en första intervju efter loppet.

Paralympics: Svenska medaljer

– Mellan 10 och 15 km var det jobbigast, sen kändes det bättre. Jag kände att det här kommer att gå.

Paralympics kanske största stjärna, kanadensaren Brian McKeever, vann loppet och tog sitt åttonde Paralympicsguld. Ryssen Stanislav Tjochlajev blev tvåa. Modin gick i mål tre minuter och 57 sekunder efter McKeever.

– Jag visste att Tjochlajev och McKeever skulle bli för svåra, men sen fanns chansen, säger Modin.

”Han har tagit ett kliv”

Östersundsbon deltog även i 7,5-kilometersloppet i skidskytte i lördags, där han blev åtta. På onsdag kör han sprint – kanske blir det en ny medlaj då?

– Att han skulle skrälla till och ta ett brons här förvånar mig, säger SVT:s expert Robin Bryntesson.

– Han har tagit ett kliv, konditionsmässigt och allt. Riktigt häftigt det han gör i dag. Albin (Ackeroth, guiden) och Zebastian synkar varandra jättebra. Och vallarna lyckas, igen.

Modin passade också på att berömma hela teamet.

– Alla har skött sig. Albin (guiden) och vallarna har varit jättebra. Nu är det tre tävlingar kvar, jag kan ta det mer med ro, kan köra mer avslappnat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics: Svenska medaljer

Mer i ämnet