Ola Toivonen (till vänster) blev Sveriges målskytt i kvällens EM-kvalmatch. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Hans fullträff i den andra halvleken räddade en svensk poäng.

Den stora snackisen under veckan har varit om Zlatan Ibrahimovic skulle kunna spela i kvällens EM-kvalmatch på Friends Arena mot Ryssland.

Svaret blev nej. Hälskadan satte stopp.

EM-kval Fotboll 2014-2015

Halvvolley

Som ersättare bestämde sig Erik Hamrén för Ola Toivonen.

Det visade sig vara ett lyckat drag. 3.40 in i den andra halvleken slog han till på halvvolley på Jimmy Durmaz väl avvägda inlägg och satte 1–1 bakom Igor Akinfejev i det ryska målet.

– Det var ett bra inlägg av Jimmy, säger Toivonen till Kanal 5.

”Synd att han missar”

Resultatet stod sig matchen ut, något som Hamrén, Toivonen och de andra i det svenska laget får vara nöjt med – trots att Sebastian Larsson några minuter efter Alexander Kokorins 1–0-mål i den tionde minuten missade en straff.

– Synd att han missar. Får vi 1–1 kanske det hade blivit nåt annat i första halvlek, säger Toivonen.

– Jag var helt säker på att han skulle sätta den. Jag tror aldrig att jag sett han missa en straff, säger Jimmy Durmaz, som orsakade den tveksamma straffen.

– Nu när jag ser reprisen var det hårt dömt, erkänner han.

Yrt försvar

Sverige gjorde ingen höjdarmatch. Laget var under långa stunder hårt tillbakapressat av det ryska laget, och det fanns ofta stora ytor för ryssarna att anfalla på. Det svenska försvaret var ofta yrt och i anfallsspelet hade Sverige svårt att få fast bollen.

– Jag tycker att vi gjorde det bra, men vi blir tyvärr lite rädda om poängen, säger Toivonen, som tvingades byta i den 57:e minuten på grund av en sträckning.

”En poäng är bra”

Men 1–1 blev det alltså, vilket gör att Sverige har två poäng efter två matcher – mot två av de absolut svåraste motståndarna i gruppen – i EM-kvalet.

– En poäng är bra. Visst är det hemmaplan, men Ryssland är bra så ibland får man vara nöjd med en poäng, säger Jimmy Durmaz till Kanal 5.