Anna-Carin Nordin simmar med en sälhanne bredvid. Foto: Openwatermedia

Nordin först över de sju haven: ”Överväldigad”

Uppdaterad
Publicerad

Långdistanssimmerskan Anna-Carin Nordin har som enda kvinna i världen simmat ”The Seven Oceans”, sju simningar i sju oceaner.

Efter att tidigare ha genomfört sex simningar så fullbordade hon det hela genom att simma de 33,7 kilometrarna över den Irländska kanalen på måndagen.

Öppet skavsår på halsen

– Det har rasat in gratulationer från hela världen. Jag är helt överväldigad. Rent fysiskt har jag ont i hela kroppen, framför allt har jag ett duktigt öppet skavsår på halsen som uppkommit av att jag gnidit halsen mot axeln under simningen, säger Nordin till SVT Sport.

Den första personen som lyckades med konststycket var irländaren Stephen Redmond, som fullbordade de sju haven i fjol.

– Det som är så tufft med denna etapp, vilket varit den tuffaste, är att det är så kallt. Jag hade tur, det var 11-13 grader. Det brukar vara runt nio, säger Nordin.

Ska simma över Berings sund

De övriga sex simningarna Nordin har genomfört är Cooksundet i Nya Zeeland, Engelska Kanalen, Molokaikanalen i Hawaii, Catalinakanalen i USA, Tsugarusundet i Japan och Gibraltarsundet.

– Den näst tuffaste var etappen i Japan, rent mentalt, där det tog 19 timmar mot beräknade sju timmar, säger Nordin och fortsätter:

– Nu i sommar är jag inbjuden till att simma i ett världslag över Berings sund. Vi ska samlas i Moskva denna månad.

Hon hoppas nu äntligen kunna vinna titeln årets simmare i världen. Hon har varit nominerad två gånger tidigare.

Blir det ingen simning hemma i Sverige?

– Jo, faktiskt, jag har lovat min vännina att när jag kommer hem så ska vi myssimma i Jättendalssjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer