Foto: Bildbyrån

Nordiska ländernas vädjan: Stoppa ryska paralympier

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges paralympiska kommitté vill stoppa ryska och belarusiska idrottare från att delta på Paralympics i Peking.

Tillsammans med de andra nordiska komittéerna lämnades en skrivelse om detta in till IPC under måndagen.

– Vi befinner oss i en extraordinär och allvarlig situation och då är det viktigt att agera tydligt, säger Sveriges Paralympiska Kommittés ordförande, Åsa Llinares Norlin.

Förra veckan påbörjade Ryssland sin invasion av Ukraina. Invasionen har skapat stor debatt inom idrottsvärlden där många förbund och atleter nu vägrar att möta ryska lag och idrottare.

Nu på fredag inleds Paralympics i Peking och nu har Sveriges Paralympiska Kommitté tillsammans Finlands, Danmarks, Norges, Färöarnas och Islands diton lämnat in en skrivelse till Internationella Paralympiska Komittén (IPC).

Paralympics

I skrivelsen går att läsa att de nordiska ländernas paralympiska kommittéer starkt rekommenderar att IPC överväger att utesluta Rysslands Paralympiska Kommitté samt Belarus Paralympiska Kommitté från att delta i kommande i Peking.

Väntar svar på onsdag

– Vi befinner oss i en extraordinär och allvarlig situation och då är det viktigt att agera tydligt. Tillsammans med våra nordiska grannländer blir vi starkare, säger Sveriges Paralympiska Kommittés ordförande, Åsa Llinares Norlin.

Länderna uppmanar också att IPC gör allt i sin makt för att säkerställa att den ukrainska truppen ges möjlighet att delta.

Svar från IPC på skrivelsen väntas komma på onsdag. Paralympics i Peking inleds på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet