”Nordkorea spelar VM-final”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon spelar Tyskland och Argentina VM-final på Maracana i Rio de Janeiro. Eller? I ett Youtube-klipp som just nu sprids som en löpeld har Nordkorea mirakulöst nog tagit sig till VM-final i Brasilien. Men enligt uppgifter är klippet fejkat.

Brittiska Metro uppgav att klippet är en nyhetssändning från Nordkoreas statstelevision. Men enligt Yahoo är det en fejkad nyhetssändning som sprids.

I klippet spelar Nordkorea match och gör mål inför i princip tomma läktare. Bilderna varvas med klipp från en stor folksamling som ser matchen på storbildsskärm och en avslutande bild på storstjärnan Cristiano Ronaldo – eftersom Portugal är Nordkoreas finalmotståndare.

Fotbolls-VM 2014

I klippet visas även en grafik där det står att Nordkorea krossat Japan med 7-0, vunnit med 4-0 mot USA och fått 2-0 mot Kina.

Tiill saken hör att Nordkorea inte ens kvalificerat sig till turneringen i Brasilien...

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2014

Mer i ämnet