Nu är inte Lundqvist tyst längre

Uppdaterad
Publicerad

Dagen är kommen. Den som Henrik Lundqvist hoppades på redan i september.

Väl i december var han trött på att hoppas på att NHL-lockouten skulle blåsas av.

–Jag var riktigt nere där ett tag. Det var dagar jag gick och var... ja, väldigt tyst, säger hockeystjärnan.

Lockout-resan har varit en emotionell berg-och-dalbana för de flesta spelare i NHL. De som inte fick komma till jobbet på grund av den avtalsdispyt med ägarna som pågått sedan i somras.

Men den som stött på en besviken och rastlös Henrik Lundqvist vet att hans känslor i synnerhet handlar om att röra sig framåt, gå vidare, vinna.

Stå och stampa? Absolut inte.

–Det var otroligt frustrerande. Jag kan inte bara knäppa med fingrarna och bestämma mig för att ”nu mår jag bra”, när jag inte gör det. Så är det även när jag spelar. Går det dåligt mår jag sämre, men går det bra och vi vinner mår jag som bäst.

–Man försökte att inte tänka på det men man påmindes hela tiden och blev besviken.

Att få skrinna ut på isen i tillsammans med lagkompisarna i New York Rangers i veckan som gick var på sätt och vis en seger.

Och Lundqvist sken följaktligen.

Höga förväntningar

Prisad som årets målvakt i fjol, efter en Rangerssäsong de egna fansen inte sett maken till sedan Stanley Cup-segern 1994, finns höga förhoppningar inför säsongen 2012-2013.

Man undrar förstås om Rangers, ett lag på uppgång, drabbats mer än andra av lockouten?

–Det återstår att se om vi kan leverera och stå upp för förväntningarna. Vi har ett tillräckligt bra lag för att kunna vinna i år, absolut. Vi har fått ett par nya spelare som är riktigt vassa – Rick Nash är förstås den som sticker ut, men det är inte bara han.

Hur ser alla ut? Några som inte hämtat sig efter julborden?

–Några är mer vältränade än andra förstås... men jag tycker alla ser ut att ha skött sig bra. Alla visste ju att det kunde gå fort, så man var tvungen att hålla igång hela tiden.

Måste ha tålamod

Hur gjorde du själv?

–Jag tränade på is hemma i Göteborg minst tre dagar i veckan. Jag hade visserligen bara en skytt, min gamle målvaktstränare. Så jag har många puckar på mig, men tajmingen är sådant som jag måste träna in nu. Det kommer nog att ta några matcher.

–Att det inte blir några träningsmatcher kommer nog att märkas. Det brukar ju se lite annorlunda ut i början. Hawaii-hockey med spel som är lite huller om buller.

Och för dig?

–Jag måste ha tålamod i början. Jag kommer inte att vara hundraprocentig, det vore konstigt om jag var.

Du har precis blivit pappa, i det jobbet måste lockouten gett dig mer tid?

–Ja, om man ska se något positivt med den så är det att jag fått vara mycket med min dotter (Charlise, 6 månader) den första tiden. Hon är en glad unge. Ler varje morgon och nu börjar hon bli mer som en person. Det växer på en, hela grejen. Man får så mycket starkare band för varje dag som går.

Fakta: Så blir NHL-säsongen

* Den 119 dagar långa lockouten innebär att NHL avgörs i 48 omgångar i stället för normala 82 omgångar.

* Lagen spelar 48 matcher på 98 dagar med premiär på lördag och grundserien avslutas den 27 april.

* Det komprimerade programmet innebär att lagen spelar alla matcher inom sina serier (Eastern och Western Conference). Lagen spelar 18 matcher inom sin division (fyra matcher mot två av lagen, fem matcher mot de två andra lagen) och 30 matcher, tre vardera, mot de tio återstående lagen i samma conference.

* De åtta bästa lagen i varje conference går till Stanley Cup-slutspelet som startar den 30 april. Slutspelet pågår som längst till den 28 juni. (TT)

Fakta: Så startar NHL

Helgens program i NHL-ishockeyn:

Lördag: Philadelphia-Pittsburgh, Winnipeg-Ottawa, Los Angeles-Chicago.

Natt till söndag: Boston-NY Rangers, Montreal-Toronto, NY Islanders-New Jersey, Tampa Bay-Washington, Florida-Carolina, St Louis-Detroit, Nashville-Columbus, Dallas-Phoenix, Minnesota-Colorado, Vancouver-Anaheim.

Söndag: Buffalo-Philadelphia.

Natt till måndag: Calgary-San Jose, NY Rangers-Pittsburgh, Minnesota-Dallas, Vancouver-Edmonton, Phoenix-Chicago. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.