Fotbollslandslagets Olivia Schough. Foto: Bildbyrån

Ny medicinsk information läckt – svensk med på listan

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska hackergruppen Fancy Bears har läckt ytterligare hemlig medicinsk information från Wadas databas. Fotbollslandslagets Olivia Schough är den första svensken att hängas ut. ”Det här är ett brott och det vill man aldrig se”, säger landslagsläkaren Mats Börjesson.

När den ryska hackergruppen för tio dagar sedan läckte den första medicinska informationen var stjärnor som Serena Williams, Simone Biles och Pernille Blume drabbade.

Nu har Fancy Bears, som hackerguppen heter, läckt ny information och den här gången rör det Olivia Schough som därmed är den första svenska idrottaren som finns med i materialet.

– Det är tråkigt och väldigt obehagligt att sekretessbelagd information kan komma ut på det här sättet. Men jag vet att jag använder min medicin på rätt sätt så jag är inte orolig. I övrigt har jag inga fler kommentarer, säger Olivia Schough i en kommentar till Sportbladet.

”Är ett brott”

Schough sökte vid två tillfällen 2009 dispens för två preparat som det i dag inte krävs särskilt tillstånd för att bruka.

– Det är illa. Det här är inget kontroversiellt, men all sådan här medicinsk information är sekretessbelagd så det här är ett brott och det vill man aldrig se. Sådant här hålls alltid hemligt, oavsett hur oskyldigt det är, säger landslagets läkare Mats Börjesson till Sportbladet.

– Alla de här dispenserna som är inskickade är också godkända. Det är helt oproblematiskt när det finns ett skäl, säger Börjesson.

Fler stjärnor involverade

Övriga idrottare som har fått uppgifter läckta den här gången är bland annat simmaren Cate Campbell, cyklisten Fabian Cancellara och löparen Galen Rupp.

Ingen information som den ryska hackergruppen kommit över har visat på dopning.

SVT Sport söker Olivia Schough för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.