Foto: TT Nyhetsbyrån

Ny triumf för världsmästaren Ogier

Uppdaterad
Publicerad

Redan klara världsmästaren Sebastien Ogier slog till med säsongens åttonde seger när VM idag avslutades i Wales. 

Ogier hade ett stort försprång inför den avslutande dagens sex sträckor och fransmannen körde lugnt och kontrollerat under hela dagen. VM-silvermedaljören Jari-Matti Latvala, vann den avslutande power stagen, vilket gav finländaren bonuspoängen men Sebastien Ogier vann till slut VM-rallyt i Wales med en segermarginal på hela 37,6 sekunder till tvåan Mikko Hirvonen som idag gjorde sin sista WRC-start efter 13 år i rallyns finrum.

– Jag är otroligt glad, jag kunde knappast ha fått ett bättre avslut på min karriär, det var en härlig fajt om pallplatsen, säger en leende Hirvonen till WRC direkt efter målgång.

Rally-VM

Summerar en fin karriär

Hirvonen har tagit fyra VM-silver i karriären, 15 WRC-segrar och med dagens pallplats adderade han ytterligare fin statistik till sin redan välfyllda CV. Mikko Hirvonen har under sina 13 år som VM-förare hela 68 pallplatser på 163 VM-starter. Efter sin målgång idag hyllades han stort av flera förarkollegor.

– Jag är verkligen glad för hans skull. Han har varit på pallen så många gånger i sin karriär och att sen få sluta på det här sättet med ännu en pallplats är det inte många som kan göra. Han (Mikko Hirvonen) är absolut en av dom bäst rallyförarna någonsin, säger Sebastien Ogier i sin segerintervju.

Östberg & Andersson trea

Kris Meeke var länge den som fajtades om en pallplats med Mikko Hirvonen, men britten hade däckproblem under dagen efter ett besök i ett dike och på den näst sista sträckan försvann hans chans till en pallplats. Mads Östberg och Jonas Andersson körde bra hela sista dagen med bland annat två sträcksegrar och den norsk/svenska duon tog tillslut tredjeplatsen 11,3 sekunder före Thierry Neuville.

Det var  Östberg och Anderssons fjärde pallplats för året och med sin tredjeplats säkrade duon även värdefulla poäng för Citroen-teamet som höll undan från jagande M-sport och tog andraplatsen i märkes-VM efter segrande Volkswagen.

Östberg och Andersson har ännu inget kontrakt skrivet för nästa år utan förhandlingar pågår.

– Vi måste jobba på att få ett så bra erbjudande som möjligt, dessvärre är vi ej i mål ännu men det är som det är varje år man måste ha något i julklapp också, säger Mads Östberg med ett leende till SVT Sport.

Se dagens power stage här

Sammandrag från årets sista VM-deltävling i Wales i kväll klockan 23.05 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rally-VM

Mer i ämnet