Johan Olsson, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson. Foto: Scanpix

Nya supertaktiken: Laget kör för Marcus Hellner

Uppdaterad
Publicerad

Efter taktikmissen i tisdagens sprint, har det svenska längdlandslaget tänkt om. I fjärde etappen ska laget samarbeta – för Marcus Hellner.

Tour de Skis fjärde etapp, den 35 kilometer långa sträckan mellan Cortina och Toblach, är Marcus Hellners favorit. Svensken får utnyttja sin fina skejt, och kan jobba på treans växel.

Hellner går ut som sjua på favoritsträckan, en sekund före en annan stark klättrare – Lukas Bauer – som också vill upp i sammandraget.

Tour de ski 2012-2013

– Man får hjälpas åt, jobba som en grupp, ta varannan dragning, säger Hellner till SVT Sport om morgondagens utgånsläge.

Men svensken ska också få hjälp av de egna lagkamraterna för att ta ikapp avståndet uppåt.

10 respektive 20 sekunder bakom Hellner startar Calle Halfvarsson och Johan Olsson.

– Calle och Marcus kommer gå tillsammans, det vore det bästa, säger landslagstränaren Arild Monsen till SVT Sport om lagets taktik.

– Han (Calle) är ju rask i starten och han är nio sekunder efter. Det tar han upp till Marcus och så får vi samarbeta med det gänget som är där då, fortsätter Monsen.

Hellner går ut 1.35 efter ledande Maxim Vylegzjanin. Inom nio sekunder från ryssen finns också Dario Cologna och Petter Northug – Hellners värsta konkurrenter kommer samarbeta för att behålla avståndet bakåt.

– Det är långt upp, en tuff utmaning. Normalt sett ska de ju kunna hålla undan, de är så starka åkare. Men det är bara att försöka göra det man kan för att ta igen det mesta. Sen får man se – man vet ju aldrig hur det går, säger Hellner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de ski 2012-2013

Mer i ämnet