Nytt svenskt NHL-avtal – men OS inte klart än

Svenska ishockeyförbundet och NHL är överens om ett nytt avtal som sträcker sig över de kommande sju åren. Men när det gäller NHL-spelarnas vara eller icke vara i OS 2014 är man inte i mål. – Vi har pratat om det, men det finns fortfarande en del frågetecken, säger Bill Daly, vicepresident i NHL, till SVT Sport.

Det nya avtalet gjordes klart under dagen i ett möte mellan hockeyförbundet och NHL:s chefsjurist Bill Daly som befinner sig i Stockholm under hockey-VM.

– Vi är överens och kommer att skriva på avtalet, säger förbundets vice ordförande Peter Forsberg till SVT Sport.

Bland nyheterna i avtalet märks en högre ersättning till de svenska klubbarna när en spelare går till NHL, och att spelarens senaste klubb i Sverige får ersättning vid en övergång – även om spelaren tar steget via nordamerikansk universitetshockey.

När exempelvis Carl Hagelin gick till New York Rangers från University of Michigan blev hans svenska klubb Södertälje helt utan pengar. I dag skulle man ha fått 25 000 dollar.

Avtalet, som skrivs på 4+3 år, gäller än så länge bara mellan Sverige och NHL men Peter Forsberg förväntar sig att resten av Europa kommer att skriva på.

– Jag är osäker på Ryssland, men övriga klubbar i Europa verka nöjda, säger han till SVT Sport.

Inget är klart för kommande OS

En sak som dock NHL och den Internationella olympiska kommittén, IOK, inte är överrens om är kommande OS i Sotji. Det är inte klart att NHL-spelare kommer släppas till mästerskapet.

– Vi har pratat lite om det i dag men det finns fortfarande en del frågetecken att reda ut. För vår del börjar det bli lite bråttom, då vi ska planera ett spelschema för nästa säsong och måste då få in ett 17 dagars uppehåll i det, säger Daly till SVT Sport.

Hur långt bort är ett beslut?

– Det finns ingen deadline och det är många invloverade men jag tror att det kommer lösa sig.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.