Foto: Scanpix

Nytt VM-silver för Tove

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson fortsätter plocka VM-medaljer – i dag blev hon tvåa i medeldistansfinalen efter Simone Niggli, Schweiz.

Svenskan tog ett onödigt långt vägval till den sjunde kontrollen och tappade därmed guldchansen. Men 20-åringen höll ihop loppet bra samtidigt som flera konkurrenter missade och därmed kunde hon inkassera sitt andra silver i VM i Finland.

– Jag gick snett på längsta sträckan och missade kontrollen, då visste jag att jag hade tappat mycket tid. Men jag är ändå glad att jag kunde koppla bort det och fortsätta kämpa, säger Tove Alexandersson till SVT Sport.

Orienterings-VM 2013

Niggli: ”En drömvecka”

Alexandersson har därmed vunnit fem VM-medaljer på lika många VM-starter.

Men hon kan ännu inte mäta sig med överlägsna Simone Niggli som vann sitt tredje guld i Finland – hennes 23:e totalt. Trots att hon inledde tävlingen med en bom på första kontrollen.

– Jag bommade kanske en halvminut men jag var faktiskt ganska lugn. Sedan tog jag det lugnt och säkert och kom in i loppet. Till slut gick det jättebra så jag är jättenöjd, säger Niggli.

– Det är en drömvecka, säger hon och skrattar.

Imponerad av Niggli

Tove Alexandersson är imponerad av Nigglis prestation.

– Hon är steget före både fysiskt, tekniskt och mentalt så jag är väldigt imponerad av henne.

Finlands Merja Rantanen knep bronsmedaljen och jublade högljutt över sin första individuella VM-medalj. Annika Billstam blev sexa.

I morgon avslutas VM-tävlingarna med stafetter.

Meriter

VM 2013: Silver medeldistans och långdistans

VM 2012: Silver medeldistans och stafett

VM 2011: Brons stafett

EM 2012: Brons stafett

Dessutom har Alexandersson vunnit två VM-guld i skidorientering (sprint och mixstafett 2013).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orienterings-VM 2013

Mer i ämnet