• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

SVT:s expert Johanna Ojala. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ojala om kollegan: ”Väldigt synd att hennes röst inte kommer höras mer”

Uppdaterad
Publicerad

En fantastisk skidåkare, en modig pionjär som fångade dagen och en viktig kvinnlig röst i längdskidvärlden. Så beskriver SVT:s expert Johanna Ojala den avlidna Vibeke Skofterud.
– Hon var en av de första som vågade komma ut, säger hon till SVT Sport.

SVT:s expert Johanna Ojala är en av många som chockats av beskedet att Vibeke Skofterud avlidit.

– Jag kände henne inte personligen men hon har varit en del av längdskidvärlden. Som en idrottare minns jag henne som en gudabenådad klassisk skidåkare. Hon var duktig på att stå på skidor, lekfull på skidor, det är inte alla som har de egenskaperna. Det hade hon.

Ojala såg på Skofterud som någon som gick lite andra vägar än de klassiska.

– Hon visade på att man kan vara bäst i världen utan att behöva leva ett vanligt a4-liv. Jag läste att hon skrivit ”make everyday count”. Just hennes sätt att verkligen ta till vara på livet. Det kan nog bli en väckarklocka för många som lever ett väldigt inrutat liv i och med sin idrott, säger hon.

Upplever du att många längdskidåkare lever ett inrutat liv?

– Ja. Men dels behöver man göra det, det är en del av elitidrotten. Men det gäller verkligen att kunna vara av och på för att ha energi att prestera. Det är en livsinspiration för mig också.

Kom ut som homosexuell

Enligt Ojala var Skofterud aldrig rädd att säga vad hon tyckte och tänkte.

– Hon var en pionjär med att komma ut och säga att hon var homosexuell. Hon var en av de första som vågade göra det. Just den öppenheten tror jag gjorde att många tog henne till sig. Man tyckte om henne för att hon vågade, hon var lite okonventionell.

– Sedan var hon också kvinna och expertkommentator, väldigt omtyckt och hyllad. Vi är inte så många kvinnliga expertkommentatorer. Det är väldigt synd att hennes röst inte kommer få höras mer i de sammanhangen, hon var viktig där.

Vad tror du det här innebär för det norska landslaget?

– Det är klart att väldigt många känner henne och sörjer. Många är vän med henne fortfarande och inspireras av henne.

Vad tror du att det betyder för norsk längdskidåkning?

– Det är en kvinna inom skidsporten som skulle behövts på många olika sätt, om det är som kommentator eller tränare i något lag inom längdskidåkningsvärlden. Hon besatt stor kompetens och kvalitéer. Nu finns inte den möjligheten längre. Det finns mycket klokskap i henne som går förlorad nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer