Olsson frisk – men osäker på formen

Uppdaterad
Publicerad

Johan Olsson åkte på en rejäl förkylning efter värlscuppremiären i Gällivare och tvingades till vila. Till Tour de ski är han dock tillbaka – även om han är osäker på formen.

– Man är lite orolig, säger han till SVT Sport.

I genrepet i Bruksvallarna inför världscupsäsongen visade Johan Olsson kanonform och vann 15 kilometer fristil. Men sedan har det gått tyngre. I VC-premiären i Gällivare gick det tungt – han slutade på blygsamma 31:a plats.

Han drog på sig en rejäl förkylning och tvingades till vila. Men efter en dryg vecka kom träningen igång igen och idag kom beskedet: han kör Tour de ski, som inleds 29 december.

Världscupen i längdskidor

Hur skulle det gå för dig om Tour de ski var idag?

– Svårt att säga. Den inledande prologen blir väldigt svår. Den ser man fram emot med vånda. Det brukar göra rätt ont, mycket mjölksyra.

Är du orolig att luftrören och kroppen inte ska orka med alla tävlingsdagarna?

– Ja... Det är klart att man är lite orolig, eller i alla fall observant. Förra gången jag körde Touren blev jag sjuk och fick stå över halva. Sen är man lite orolig över vilken form man är i. I Bruksvallarna gick det bra men i Gällivare gick det helt åt skogen.

Han använder olika knep för att undvika att störa sina känsliga luftrör.

– Till exempel att man värmer upp med en värmemask. Jag tränar mycket med den också. Den gör luften varmare och fuktigare och det blir lite bättre för luftvägarna. Sen är jag noga med handhygien och så också, säger han.

Målsättningen är enkel.

– Först och främst vill jag ta mig igenom Tour de ski. Jag tror det blir svårt att hänga med i början, men jag hoppas att jag blir bättre och bättre, säger han.

Vilka ser du som favoriter att vinna?

– Det är Dario Cologna, Petter Northug och Marcus Hellner, avslutar Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet