Örebro är Sveriges bästa idrottsstad

Uppdaterad
Publicerad

SVT har för första gången utsett ”Sveriges bästa idrottsstad”. En jury bestående av 50 personer röstade fram Örebro.

Örebro utsågs i dag till Sveriges bästa idrottsstad. Göteborg blev tvåa.

Örebro har lag i allsvenskan och damallsvenskan och ett kvalserielag i hockey. Där spelas även innebandy, basket, och volleyboll på elitnivå och en rad motorstjärnor kommer därifrån.

25 personer från SVT, bland andra André Pops, Marie Lehmann och Mats Nyström, och 25 tittare från olika delar av landet har röstat fram listan som presenterats under veckan.

1 Örebro JURYPOÄNG: 406

1:a: 14 2-3:a: 22 Topp 10: 49 av 50

Örebro är Sveriges sjunde stad till folkmängd men bäst av alla när det gäller idrott! Cupmästare i damfotboll,lilla silvret i

herrfotboll, kvalseriehockey, toppbasket, innebandy, volleyboll och från hösten handboll i damernas elitserie och i herrbandyn nådde man kval till eliten. Örebro har toppidrott i alla de stora sporterna.

Motorstjärnor som Markus Eriksson, Richard Göransson, Fredrik Ekblom och Fredrik Lindgren är även de från stan.

Örebro fick 14 10-poängare, ytterligare 22 jurymedlemmar hade dom topp 3 och bara 1 av 50 lämnade de utanför topp 10. En överlägsen vinnare! Örebro är Sveriges bästa idrottsstad!

Bland jurymotiveringarna plats 1:

Örebro är nummer 1 eftersom staden levererar stor bredd, många olika idrotter både på dam och herrsidan. Få toppframgångar men bredden betyder massor för återväxten och skapandet av en ny generation idrottare. Idrotten ett signum för staden.

/Yvette Hermundstad, Brunflo, programledare SVT Sport

Stor bredd på eliten i de stora sporterna och många individuella skickliga idrottsutövare i ett antal sporter som imponerar även med tanke på invånarantalet

/Staffan Lindström, Karlstad, reporter SVT Värmland

Örebro är idrottsstaden som trots ett medelhögt invånarantal har en bredd inom både herr- och damidrott som få städer slår. Med många lag i de högsta serierna samt många framstående och talangfulla idrottare är Örebro därför en värdig etta på min lista.

/Mohammed Kaskas, Örebro, tittarjuryn

Örebro är en spännande idrottstad på frammarsch med mycket stor utvecklingspotential. Eldsjälar som Lars ?Mozart? Andersson och ett intressant Miljöengagemang (bla Eco Örebro ) sätter Guldkant på denna idrottsstad !

/Agnes Windelhed, Bräcke, reporter SVT Sport

2 Göteborg JURYPOÄNG: 363 p

1:a: 11 2-3:a: 24 Topp 10: 44 av 50

Goa gubbar, Gothia Cup, Gais och Gothenburg Horse Show, Göteborg är en idrottsstad på G. Dubbla handbollsguld imponerar (jodå Partille hör till Göteborg här), totalt fem allsvenska fotbollslag likaså. Staden arrangerar årligen mängder av idrottsfester i världsklass. Och tittar man på stjärnor från staden blir listan lång, Christian Olsson, Kim Källström, Lotta Schelin, Emma Green Tregaro, Loui Eriksson och Johanna Ahlm är bara några exempel.

Bland jurymotiveringarna plats 1:

Stor bredd, bra på damidrott och höga framgångspoäng trots att man inte får lika mycket gratis av storleken som Stockholm. Idrotten känns samlande, och dessutom är det svårt att bortse från fem allsvenska fotbollslag (tre herr, två dam) och mastodontturneringen Gothia Cup.

/Laura Manninen, Haparanda, online SVT Sport

På resultat förtjänar Stockholm förstaplatsen men Göteborgs positiva inställning till och proffsiga hantering av stora idrottsevenemang, och tillgång till bra arenor för både både topp (Ullevi, Scandinavium mm) och bredd (Heden mm) ger förstaplatsen!

/Jacob Hård, Stockholm, kommentator SVT Sport

SJÄLVKLAR ETTA. Go´a, glada Göteborg med många toppklubbar och fina idrottsprestationer. Sverige ETTA som arrangör av mästerskap och landskamper

/Ulf Ohlsson, Katrineholm, tittarjuryn

En bredd inom elitidrotten av yppersta klass; med hängivna supporters och stolt tradition. I arrangemanget av världens största fotbolls- och handbollsturneringar visar staden att man vill bjuda in omvärlden att dela kärleken till idrotten.

/Pierre Gjuraj Grubbström, Enköping, tittarjur

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.