Örebro årets bästa idrottsstad

Uppdaterad
Publicerad

Alla 50 jurymedlemmar har nu lämnat sina röster. ”Sveriges bästa idrottsstad” 2011 är framröstad, nu börjar nedräkningen.

André Pops och Marie Lehmann är några av SVT:s profiler som gnuggat geniknölarna för att utse landets bästa idrottsstad. Totalt 25 SVT:are och 25 tittare spridda över landet har utgjort juryn.

1 Örebro JURYPOÄNG: 406

1:a: 14 2-3:a: 22 Topp 10: 49 av 50

Örebro är Sveriges sjunde stad till folkmängd men bäst av alla när det gäller idrott! Cupmästare i damfotboll,lilla silvret i herrfotboll, kvalseriehockey, toppbasket, innebandy, volleyboll och från hösten handboll i damernas elitserie och i herrbandyn nådde man kval till eliten. Örebro har toppidrott i alla de stora sporterna.

Motorstjärnor som Markus Eriksson, Richard Göransson, Fredrik Ekblom och Fredrik Lindgren är även de från stan.

Örebro fick 14 10-poängare, ytterligare 22 jurymedlemmar hade dom topp 3 och bara 1 av 50 lämnade de utanför topp 10. En överlägsen vinnare! Örebro är Sveriges bästa idrottsstad!

Bland jurymotiveringarna plats 1:

Örebro är nummer 1 eftersom staden levererar stor bredd, många olika idrotter både på dam och herrsidan. Få toppframgångar men bredden betyder massor för återväxten och skapandet av en ny generation idrottare. Idrotten ett signum för staden.

/Yvette Hermundstad, Brunflo, programledare SVT Sport

Stor bredd på eliten i de stora sporterna och många individuella skickliga idrottsutövare i ett antal sporter som imponerar även med tanke på invånarantalet

/Staffan Lindström, Karlstad, reporter SVT Värmland

Örebro är idrottsstaden som trots ett medelhögt invånarantal har en bredd inom både herr- och damidrott som få städer slår. Med många lag i de högsta serierna samt många framstående och talangfulla idrottare är Örebro därför en värdig etta på min lista.

/Mohammed Kaskas, Örebro, tittarjuryn

Örebro är en spännande idrottstad på frammarsch med mycket stor utvecklingspotential. Eldsjälar som Lars ?Mozart? Andersson och ett intressant Miljöengagemang (bla Eco Örebro ) sätter Guldkant på denna idrottsstad !

/Agnes Windelhed, Bräcke, reporter SVT Sport

2 Göteborg JURYPOÄNG: 363 p

1:a: 11 2-3:a: 24 Topp 10: 44 av 50

Goa gubbar, Gothia Cup, Gais och Gothenburg Horse Show, Göteborg är en idrottsstad på G. Dubbla handbollsguld imponerar (jodå Partille hör till Göteborg här), totalt fem allsvenska fotbollslag likaså. Staden arrangerar årligen mängder av idrottsfester i världsklass. Och tittar man på stjärnor från staden blir listan lång, Christian Olsson, Kim Källström, Lotta Schelin, Emma Green Tregaro, Loui Eriksson och Johanna Ahlm är bara några exempel.

Bland jurymotiveringarna plats 1:

Stor bredd, bra på damidrott och höga framgångspoäng trots att man inte får lika mycket gratis av storleken som Stockholm. Idrotten känns samlande, och dessutom är det svårt att bortse från fem allsvenska fotbollslag (tre herr, två dam) och mastodontturneringen Gothia Cup.

/Laura Manninen, Haparanda, online SVT Sport

På resultat förtjänar Stockholm förstaplatsen men Göteborgs positiva inställning till och proffsiga hantering av stora idrottsevenemang, och tillgång till bra arenor för både både topp (Ullevi, Scandinavium mm) och bredd (Heden mm) ger förstaplatsen!

/Jacob Hård, Stockholm, kommentator SVT Sport

SJÄLVKLAR ETTA. Go´a, glada Göteborg med många toppklubbar och fina idrottsprestationer. Sverige ETTA som arrangör av mästerskap och landskamper

/Ulf Ohlsson, Katrineholm, tittarjuryn

En bredd inom elitidrotten av yppersta klass; med hängivna supporters och stolt tradition. I arrangemanget av världens största fotbolls- och handbollsturneringar visar staden att man vill bjuda in omvärlden att dela kärleken till idrotten.

/Pierre Gjuraj Grubbström, Enköping, tittarjur

3 Stockholm JURYPOÄNG: 298 p

1:a: 5 2-3:a: 16 Topp 10: 41 av 50

Störst, överlägset flest elitlag, klart flest medaljer och världsstjärnor som Therese Alshammar, Mattias Hargin, Michel Tornéus, Sarah Sjöström och Niklas Kronwall. Stockholm och dess gränskommuner vann de flesta topplistor men det stora invånarantalet gjorde att många i juryn värderade ner huvudstaden lite grand. Den gångna säsongen var det ?bara? Djurgårdens innebandydamer som plockade ett stort SM-Guld till staden.

Bland jurymotiveringarna plats 1:

Stockholm har trots allt flest lag i eliten, flest medaljer. Det är ett faktum, som inte storleken på staden bör påverka.

/Björn Fagerlind, Göteborg, nyhetschef SVT Sport

Trots låga poäng per capita kan man inte bortse från staden där man kan se derbyn i både hockey och fotboll, har flera damallsvenska lag, innebandy, bandy, stora friidrottsklubbar och till och med speedway ”mitt i” stan. Lägg därtill ett stort knippe individuella världsstjärnor så förstår man att huvudstaden även är sporthuvudstaden.

/Johan Forsstedt, Östersund, reporter SVT Sport

4 Södertälje JURYPOÄNG: 269 p

1:a: 8 2-3:a: 9 Topp 10: 40 av 50

SSK fick lämna elitserien men staden har en imponerande lagidrott i nästan alla de stora sporterna, både på herr och damsidan. Hela 8 jurymedlemmar gav Södertälje sin 10-poängare och i tittarjuryn var staden tvåa totalt. Damernas basketguld och Syrianskas avancemang till allsvenskan var årets stora höjdpunkter.

Bland jurymotiveringarna plats 1:

Södertälje representerar i mina ögon såväl topp som bredd inom flera idrotter på både dam och herrsidan. Föreningar som Assyriska och Syrianska står dessutom som utmärkta represanter för ett multikulturellt Sverige där idotten är det gemensamma språket.

/Marcus Toll, Halmstad, tittarjuryn

Södertälje har både bredden och toppen. Trots närheten till huvudstaden (som ofta kan vara en nackdel) har man lyckats få till konkurrenskraftiga lag både på dam- och herrsidan samt lyckats engagera nysvenska idrottare – för det sistnämnda är man ett utmärkt exempel för resten av riket.

/Niklas Andersson, Hudiksvall, programledare SVT Sport

Södertälje lyckas sprida idrottsglädje bland sin mångkulturella befolkning både i elitidrott och den breda motionsidrotten.

/Annica Sundeby, Själevad, tittarjuryn

Södertälje har nått framgångar på både dam- och herrsidan i många sporter och satsar även på mindre sporter såsom orientering. Stadens lag har presterat väldigt bra resultat med tanke på antalet invånare.

/Karolin Håkansson, Kalmar, tittarjuryn

5 Malmö JURYPOÄNG: 200 p

1:a: 1 2-3:a: 5 Topp 10: 36 av 50

Dubbla SM-Guld i fotboll väger oerhört tungt i denna omröstning. Malmö har sett till sin storlek få elitlag i de stora sporterna. En racketstad av klass, SM-silver x 3 för lag i tennis och badminton. Sedan har Malmö något som ingen annan stad kan jämföra sig med ? Zlatan Ibrahimovic.

Jurymotivering plats 1:

Dubbla guld i jättesporten fotboll och nya topparenor i fotboll och ishockey. Och inte minst: Zlatan Ibrahimovic, stadens världsstjärna.

/Johan Wåhlin, Stockholm, online SVT Sport

Tidigare presenterade placeringar:

6 Umeå JURYPOÄNG: 177 p

1:a: 2 2-3:a: 4 Topp 10: 40 av 50

Umeå IK:s damer satte Umeå på den internationella idrottskartan och tycks vara på väg tillbaka nu. Landets ledande innebandystad med dubbla lag i både herr och dameliten, IKSU:s damer tog SM-silver i vår. Plumpen är att klassiska Björklöven nu spelar div 1. Alpinesset Maria P-H och fotbollslandslagets Mikael Lustig är från Umeå.

Bland jurymotiveringarna plats 1:

Stora framgångar i både vinter- och sommaridrotter, både lagmässigt och individuellt. Gör att jag min förstaplats i ”Årets idrottsstad 2011” till UMEÅ ställt!

/Eva Lindström, Skellefteå, tittarjuryn

Umeå har fostrat både topplag och toppidrottare och är en av de mest jämställda idrottsstäderna i fältet. Umeås damfotboll har haft stor betydelse för damfotbollen i världen och i Sverige.

/Eva Obenius, Göteborg, tittarjuryn

7 Sundsvall JURYPOÄNG: 141 p

1:a: 0 2-3:a: 5 Topp 10: 31 av 50

Sundsvall Dragons tog tillbaka SM-Guldet och hallen kokade under finalserien. Sundsvall får draghjälp av grannkommunen Timrås hockeylag i denna sammanställning. Giffarna var sånär avancemang till alllsvenskan ifjol. Henrik Zetterberg, Anna Holmlund och travkusken Åke Svanstedt tillhör staden stora idrottsnamn.

8 Karlstad JURYPOÄNG: 124 p

1:a: 2 2-3:a: 2 Topp 10: 27 av 50

Färjestad BK är åter landets bästa hockeylag, ordningen återställd enligt stadens framgångskräsna publik. Carlstad Crusaders vann äntligen sitt SM-Guld i amerikansk fotboll. Karlstad är även centrum för båda Sveriges curlinglag (lag Edin och nya lag Norberg) som håller världsklass. Janne Flash Nilsson är härifrån och motorsporten sitter i blodet genom Svenska Rallyt.

Bland jurymotiveringarna plats 1:

SM-guld i ishockey och amerikansk fotboll, guld och brons i curling-VM samt en bra bredd i övriga idrotter

/Nils Lundahl, Skåne, tittarjuryn

9 Västerås JURYPOÄNG: 102 p

1:a: 1 2-3:a: 3 Topp 10: 22 av 50

Runt Rocklundaområdet skapas ständigt nya talanger, Västerås är en av få städer med elitidrott i landets fem största idrotter. Men inget av lagen nådde till medaljer denna säsong. Nicklas Lidström är stadens stolthet men nämnas bör även roadracingtalangen Filip Backlund och OS-guldmedaljören Marcus Oscarsson.

Jurymotivering plats 1:

Två viktiga kriterier för mig har varit arrangörskap och breddidrott, vilket jag tycker Västerås mycket väl uppfyller i förhållande till folkmängd på orten. Västerås är en mycket bra arrangörsstad inom fler idrotter än ”de stora sju”, exempelvis friidrott.

/Gunilla Ödin, Östersund, tittarjuryn

10 Uppsala JURYPOÄNG: 93 p

1:a: 0 2-3:a: 1 Topp 10: 22 av 50

Uppsala är inte bara en klassisk värd för SM-finalen i bandy. Storvretas innebandyherrar och Fyrisfjäderns badmintonlag vann båda SM-Guld. Almtuna (hockey), Sirius (innebandy fotboll och bandy) Uppsala och Sallén (basket) är andra framgångrika lag från staden.

11 Mora JURYPOÄNG: 81 p

1:a: 4 2-3:a: 0 Topp 10: 14 av 50

Mora är mycket mer än Vasaloppet. Med sina 20 000 invånare imponerar dubbla elitlag i innebandy (damerna nådde semifinal, herrarna åkte ut) och Mora IK som åter spelade kvalserien i hockey. Bröderna Jon och Hans Olsson, Anna Haag (från grannen Orsa) och orienteraren Martin Johansson tillhör profilerna. Mora var juryns största vattendelare, 4 st 10-poängare men samtidigt helt utan poäng av 36 jurymedlemmar.

Jurymotivering plats 1:

Mora är den lilla staden med stor idrott i ett brett spektra. Från högklassig vinter- till sommaridrott och från individuell elitidrott till lagidrott i högsta serierna.

/Jan Olsson, Östersund, förhandlingschef SVT Sport

Jag gjorde en egen topplista utifrån folkmängd men med hänsyn även till både lag och individuella idrottare. Där hamnar Mora överst, och det trots att jag inte tagit hänsyn till deras utmärkta längdskidverksamhet.

/Mikael Nordling, Hälsingland, tittarjuryn

Att en så liten ort har tre lag på hög elitnivå imponerar. Mora har dessutom både framgångsrika individuella utövare och ett stort årligt återkommande idrottsevenemang, Vasaloppet

/Ulf Nilsson, Karlstad, projektledare SM-veckan SVT Sport

Sätter MORA som etta då jag tycker, att Mora är mycket duktiga och framgångsrika trots ganska få invånare. Kommunen har dessutom utsetts till Årets ungdomskommun, vilket visar sig inom ungdomsidrotten. Satsas på egna talanger. Samt allt i och kring Vasaloppet så klart!

/Gunilla Wikström, Falun, reporter/programledare SVT Gävle-Dala

12 Linköping JURYPOÄNG: 55 p

1:a: 1 2-3:a: 0 Topp 10: 11 av 50

Linköping har passerat storebror Norrköping även som idrottsstad även om marginalen var minimal. Stadens lag tillhör landets bästa i damfotboll, herr- och damhockey samt volleyboll och innebandy på herrsidan. Herrfotbollen är alltjämt stadens svaga punkt.

Jurymotivering plats 1:

Linköpings kommun har en enorm bredd på sitt idrottsutbud, på ett modernt och attraktivt sätt lockar dom både unga och vuxna att sysselsätta sig med något fysiskt! Strategiskt arbetar dom aktivt med att stärka och utveckla förutsättningarna för idrotten inom kommunen.

/Camilla Svensson, Blekinge, tittarjuryn

13 Norrköping JURYPOÄNG: 53 p

1:a: 0 2-3:a: 1 Topp 10: 15 av 50

Klassiska Peking är tillbaka i allsvenskan och Sleipner och Sylvia huserar i div 1. Dolphins tog ”bara” basketsilver i år men imponerade i europaspelet, lagets rullstolsbasket är sverigeledande. Vargarna gör Norrköping till en av två städer på listan med elitseriespeedway. Malin Baryard och Helena Lundbäck är från staden.

14 Luleå JURYPOÄNG: 52 p

1:a: 0 2-3:a: 0 Topp 10: 14 av 50

Luleå kokade under vårens slutspel, hockeyherrarna nådde semifinal liksom basketherrarna i LF medan damerna i Luleå Basket nådde hela vägen till final. Basketstaden kanske även kan bli en ?fotbollsstad? igen, IFK Luleå är i år tillbaka i div 1.

15 Lund JURYPOÄNG: 51 p

1:a: 0 2-3:a: 0 Topp 10: 18 av 50

Studentstaden Lund är sedan länge en av landets ledande handbollsstäder med dubbla lag i båda elitserierna, Lugis damer gladde i europaspelet och satsar mot SM-Guld nästa år. Linus Thörnblad, Behrang Safari, Therese Sjögran, Kim Ekdahl du Rietz, Johanna Wiberg och Anna Laurell är alla från staden.

16 Gävle JURYPOÄNG: 47 p

1:a: 0 2-3:a: 2 Topp 10: 10 av 50

Nicklas Bäckströms Gävle är en av mycket få städer med lag både i elitserien i hockey och allsvenskan i fotboll. Brynäs damer knep SM-silvret i våras. I övrigt är dock lagidrotten relativt svag i staden.

17 Borås JURYPOÄNG: 44 p

1:a: 0 2-3:a: 0 Topp 10: 14 av 50

Elfsborg är ett av landets bästa fotbollslag och ett av mest publika alla kategorier. Dalsjöfors är nykomlingar i damallsvenskan och senaste året hade man även herrhockey (allsvenskan) och herrbasket (nådde kvartsfinal) på hög nivå. Jonas Jerebko har sina rötter utanför Borås.

18 Ängelholm JURYPOÄNG: 38 p

1:a: 0 2-3:a: 1 Topp 10: 9 av 50

SM-Guld till BK Full House i Bowling och SM-silver till volleybolldamerna. Ängelholm är alltså mycket mer än bara Rögle som nådde kvalserien i vinter. ÄFF har etablerat sig i superettan i fotboll.

19 Skövde JURYPOÄNG: 32 p

1:a: 0 2-3:a: 0 Topp 10: 9 av 50

Handbollsstaden Skövde har fostrat mängder av duktiga spelare och lagen håller hög klass på både herr- och damsidan. Skövde Saints vann SM-Guld i softboll. Orienteringsstjärnan Helena Jansson är härifrån och såväl Robin Söderling som Marcus Hellner kommer från små orter nära Skövde.

20 Jönköping JURYPOÄNG: 29 p

1:a: 0 2-3:a: 0 Topp 10: 9 av 50

Kanotisten Anders Gustavsson vann VM-Guld och HV71 vann elitserien men floppade sedan i slutspelet. Bredden imponerar i staden med elitverksamhet i hockey, fotboll, basket, innebandy och handboll. Innebandyherrarna tillbaka i Superligan.

21 Örnsköldsvik JURYPOÄNG: 23 p

1:a: 1 2-3:a: 1 Topp 10: 5 av 50

Hockeytokiga Ö-vik, Sedinarnas hemstad tar plats 21 på listan och fick faktiskt en 10-poängare. Modo driver staden men man hade även elitlag i damernas innebandy denna säsong och staden är dessutom landets centrum för backhoppning.

Jurymotivering Örnsköldsvik på plats 1:

Även om det senaste årets framgångar inte varit uppseendväckande har jag svårt att bortse från en stad där man liksom duckar när man kommer farande på europavägen genom staden för att det känns som att en backhoppare ska landa på bilen, där hockeyarenan fått stans finaste läge nere vid havet, där mer än 10% av ortsbefolkningen besöker MoDos hemmamatcher och där t o m kvalspelet för att hålla sig kvar i elitserien drog i stort sett fullt hus. Till Örnsköldsvik återvänder alltid de gamla proffsen och enligt mig genomsyrar idrotten Örnsköldsvik

/Håkan Holmberg, Västerås, tittarjuryn

22 Leksand JURYPOÄNG: 21 p

1:a: 0 2-3:a: 1 Topp 10: 5 av 50

Med 15 000 invånare i kommunen är Leksand den minsta staden på listan. Staden präglas av två sporter, dels hockeyn med sitt klassiska herrlag och damerna i riksserien. Leksand är även centralort för baseboll och softboll i Sverige.

23 Helsingborg JURYPOÄNG: 18 p

1:a: 0 2-3:a: 0 Topp 10: 6 av 50

Stadens stolthet HIF tog stora silvret 2010 och var landets tredje bästa publiklag alla kategorier. Innebandyherrarna missade slutspel men det blev stora framgångar på damsidan i både tennis och bowling. Johan Wissman, Johanna Larsson och Andreas Granqvist är några av stadens stjärnor.

24 Falkenberg JURYPOÄNG: 10 p

1:a: 0 2-3:a: 0 Topp 10: 2 av 50

SM-guldet i Volleyboll bidrar starkt till Falkenbergs poäng. Men även i bordtennis och bowling har man elitlag och FFF är sedan länge etablerade i superettan. Roddaren Frida Svenssons VM-Guld var årets höjdpunkt.

25 Växjö JURYPOÄNG: 9 p

1:a: 0 2-3:a: 1 Topp 10: 1 av 50

Bara poäng från en jurymedlem men den var hög och räckte för att peta ut Piteå från topp 25. Växjö Lakers tog sig upp i elitserien och Öster spelar superettan. Däremot är man inte samma stolta tennisstad längre. Men en stad som fostrat både Carolina Klüft och Jonas Källman bör ju rymmas på listan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.