Orienterarna sprinttränar – inomhus

SVT
Foto: SVT
Precis som inom längdskidornas världscup blir sprintdistansen blir allt viktigare inom orienteringen. De svenska landslagslöparna lägger därför mycket fokus på sprint och gör tuffa tester – inomhus.

Sveriges bästa orienterare har varit på Bosön och gjort tester där fotoceller mäter löparnas fart in mot kontrollerna, stämplingsfasen och accelerationen ut från kontrollerna.

– Det är sådana tester vi inte har gjort tidigare. Det känns som att vi har tagit analysen till en ny nivå. Vi har lyft hela kvaliteten på analysarbetet, säger Gustav Bergman.

”Finns alltid något att utveckla”

Helena Jansson, som tidigare vunnit VM-guld på bland annat sprint, menar att testerna utvecklar även henne.

– Definitivt. Det finns alltid någonting att lära sig och utveckla. Så länge nyfikenheten finns är det riktigt kul att hålla på, säger hon till SVT Sport.

– Det är helt otroligt vilka resurser som läggs ner på det här. Forskarna som jobbar med det här kommer ha ett ofantligt jobb att sammanställa alla data. Vi löpare har egentligen bara gjort det enkla.

Jakt på sekunder

Många orienterare når högre syreupptagning på ett sådana här test, än ett maxtest på löpband. Anledningen är alla kurvor och alla starter, stopp och accelerationer. Här finns helt enkelt sekunder att vinna.

Vid testerna var världscupledaren Tove Alexandersson snabbare än Helena Jansson, både in och ut från kontrollen samt i stämlingsfasen – totalt 0,48 sekunder per kontroll. På en sprintbana med 20 kontroller ger det nästan 10 sekunder.

”Varje sekund viktig”

Och trots att Alexandersson gillar skogsorientering bäst, inser hon att sprint är viktigt. Sex av 13 deltävlingar i världscupen är sprinttävlingar.

– Det är så himla tajt så varenda sekund är oerhört viktig. Så som programmet ser ut nu måste man kunna behärska sprint riktigt bra.

Världscupen fortsätter med sprinttävlingar i Oslo på lördag och Sigtuna på tisdag. Den sistnämnda sänds i SVT med start 17.00.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.