Orienteringsexpert: Anders Gärderud

Publicerad

För de flesta är Anders Gärderud mest känd för sitt OS-guld 1976 och i dag som friidrottskommentator i SVT. Vad färre vet är att Gärderud är orienterare i grunden och att orienteringsintresset står sig starkt bredvid friidrotten.

Gärderud har själv sagt att orientering är det som ligger hjärtat närmast utanför friidrottsarenan. Därför är det ingen slump att han är expertkommentator bredvid Rickard Ekman i sändningarna från VM.

På meritlistan är den främsta orienteringsmeriten ett SM-guld i stafett med Mälarhöjdens IK 1977. Gärderud har även varit förbundskapten för det norska orienteringslandslaget.

Gärderud inför VM:
-Jag tror att Helena Jansson är den i den svenska truppn som har störst chans att vinna ett guld, och jag tror att hennes chanser är som allra största på sprint. Hon kan sprint – och sprint, oavsett om det går i Frankrike eller Skövde spelar ingen roll. Det är samma förutsättningar.
Om herrarnas chanser på långdistans:
-Det finns ett gäng unga löpare nu som mer specialiserar sig på långdistans, där Anders Holmberg är ett exempel. Jag tror han kommer att kunna placera sig väl bland de tio bästa.

FAKTA: Anders Gärderud

Visa

Bor: Stockholm
Född: 1946
Främsta merit: OS-guld på 3 000 m hinder (Montreal 1976)
Aktuell: Expertkommentator för både orienterings-VM och friidrotts-VM i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer