Richard Brisius Foto: Bildbyrån

OS-kampanjen: ”Det är positivt med en ny regering”

Uppdaterad
Publicerad

Kampanjledningen för vinter-OS i Stockholm 2026 ser bara positivt med att få en ny minister som hanterar idrottsfrågorna.

– Nu har vi en ny regering, det är stabilt. Men det är ingen panik med regeringens så kallade säkerhetsgaranti för vinter-OS 2026, säger kampanjledaren Richard Brisius till SVT Sport.

Nu när Sverige fått en ny regering, och en kultur- och demokratiminister med ansvar för också idrottsfrågor, måste den politiska delen i OS-kampanjen rulla vidare. Under hösten har Stockholms stads politiker visat sig vara positiva, samtidigt som den nödvändiga statliga garantin om säkerheten under spelen, nu kan komma till stånd när det finns en stabil regering.

– Arbetet med vinter-OS och paralympics i Stockholm 2026 går fortsatt framåt. Nu har vi en regering på plats och det känns stabilt. Det är ett samarbetsprojekt och vi har fått med oss alla, säger Richard Brisius positivt, vd och kampanjledare för SOK:s OS-bolag.

Stockholm fick uppskov från IOK med att lämna i svenska regeringens säkerhetsgaranti. När måste den komma för att IOK ska vara nöjt?

– Det finns ingen direkt tidsgräns för detta. IOK hade förståelse för att vi inte kunde pressa fram detta när vi inte hade någon regering. Men givetvis ska vi ta kontakt med den nya idrottsministern när det är rätt tid, inte exakt just nu. För det är ingen panik. Målet för oss är slutet av juni, då själva OS-omröstningen äger rum. Då ska allt vara klart.

Har ni i OS-kampanjen någon åsikt om att idrottsfrågorna möjligen göms lite under kulturutskottet?

– Det är inte min sak att svara på. Men om man ser OS historiskt har kultur också ingått i OS. Jag menar nog att idrott och kultur hänger ihop, och under London-OS var det tusentals av kulturevenemang som arrangerades inom OS.

Vad vet du om nya ministern, Amanda Lind?

– Jag ser fram emot att träffa henne. Arbetet mot OS fortsätter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.