Charlotte Kalla strålande glad.

”Trodde knappt det var sant”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla tog Sveriges första medalj i OS i Sotji. Marit Björgen var för stark på upploppet och tog guldet på distansen 15 km skiathlon.  

– Det var knappt jag trodde att det var sant att det hade räckt hela vägen till en pallplats det känns otroligt stort, säger Kalla till SVT Sport.

Kalla följde sin plan från början till slut. Och det tackar hon vallateamet för.

– Jag hade planerat att åka så energisnålt som möjligt och vallarna har gjort ett grymt jobb med materialet i dag jag hade bra bett under skidorna och kunde åka avslappnat, säger Kalla.

– När vi kom ut på skejtdelen så kändes det som om jag hade krafter kvar. När det var en kilometer kvar så väntade jag på att rycket skulle komma och när inte det kom så gjorde jag det själv.

Det var bara Marit Björgen som lyckades svara på svenskans ryck.

– Jag hade bra tryck under skidorna och jublet som väntade då jag kröp ihop når vi gick ner i utförsställning det visste inga gränser. Då gällde det bara att hålla reda på stavar och skidor, säger Kalla.

I sista nedförsbacken gick Björgen om Kalla som inte svara på upploppet utan kom tvåa -  helt ohotad. 

– Hon lyckades få med sig mer fart in på upploppet, säger Kalla till Viasat om då Marit Björgen gick förbi henne i sista nedförsbacken.

Känns det inte surt att Björgen gick förbi?

– Nej, det finns många bitar jag måste förbättra men att med stumma ben kunna fortsätta att hålla trycket i åkningen, säger Kalla som var mycket nöjd med loppet och beskrev det ”som en dröm”.   

I slutkurvan var Kalla nära att fälla sig själv.

-Där försökte jag bara att hålla mig på benen. Jag vet inte, jag tror att jag nästan höll på att stoppa staven mellan benen.

Marit Björgen gladdes med Charlotte Kallas silvermedalj.

– Jag visste att Charlotte skulle bli farlig i dag och var beredd när hon gjorde sitt ryck. Vi tränade tillsammans i somras och vi känner varandra väl och jag trodde nog att jag skulle komma förbi på upploppet. Men jag är glad att Charlotte kom på pallen, sade Marit Björgen till TT.   

Medaljen rankar Kalla högt, till och med i jämförelse med OS-guldet på tio fritt i Vancouver.

-Det är helt olika, det var ett guld där, det här är ett silver, men samtidigt har jag inte varit på pallen i skiathlon tidigare.

-Det är min andra individuella medalj på ett mästerskap och då har jag varit med sen Sapporo 2007.

Härnäst väntar medaljceremoni och träffa mamma och systrar. Lagsprinten funderar hon inte på – ännu.

-Det är fortfarande lång tid fram. Nu är det fokus på tio klassiskt.

Heidi Weng tog bronset.   Emma Wikén kom in på en nionde plats.

– Det överträffade alla mina förväntningar. Jag har aldrig haft så bra skidor som jag hade på fristilsdelen, jag vill ge en stor eloge till vallateamet. Jag kan inte beskriva hur glad jag är för den här placeringen, sade Wikén till Viasat.                            

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OS i Sotji längdskidor

Mer i ämnet