Oväntad comeback för Håkan Svensson

Uppdaterad
Publicerad

Allvenska premiärens mest uppmärksammade återkomst: Johan Mjällbys i AIK. Mest oväntade: Håkan Svenssons i Häcken. -Jag är redo om det blir fler matcher, säger målvaktsveteranen.

Det verkar svårt att lära gamla målvakter att sluta stå – och bland alla goa gubbar i 031-området har två riktigt sega herrar mellan stolparna plötsligt blivit tre.

39-årige Bengt Andersson i IFK Göteborg, 37-årige Dick Last i Örgryte...och nu också Håkan Svensson, fyllda 36.

Han som efter förra säsongens gästspel i Elfsborg meddelade att punkt satts för elitkarriären.

-Det är något som är så jädra roligt med den där bollen. Det sägs att det ska var skönt när man lägger av, men jag vet inte jag...säger Håkan Svensson i mobilen från bilen, på väg hem till Halmstad efter Häckens förmiddagsträning.

Han skrockar och han skrattar. Glad över att vara tillbaka i gamla hjulspår, liksom. Johan Mjällbys känslosamma återförening med AIK-fansen var en välregisserad och hårdbevakad historia i söndags eftermiddag.

Svensson smög med sin i måndags kväll.

Hoppade på bussen

Häckentränaren Stefan Lundin bad busschauffören ratta av E 6:an vid Eurostop utanför Halmstad för att få truppen komplett. Där stod Svensson – nyligen kontrakterad som tredjemålvakt – med trunken i ena handen och redo för sin 291:a allsvenska match i fjärde allsvenska klubben.

-Först var det sagt att Christoffer Källqvist skulle testa låret före matchen, men sedan kom beslutet på söndagskvällen att jag skulle stå.

TT: Din reaktion?

-Nja, jag tänkte att det bara var att gå ut och spela så enkelt som möjligt och försöka minnas alla bra matcher man har gjort genom åren.

Det blev en till.

Häcken klarade 1-1 borta mot Malmö FF och Svensson fick kvitto på att allt han lärt sig sedan debuten 1990 överlever även en iskall och tämligen inaktiv vinter.

Kände suget i vintras

TT: Varför kunde du inte sluta?

-Jag hade förfrågningar från lägre divisioner, men kände att den nivån hinner jag nog lira på ändå. Jag kände efter ett tag i vintras att suget fanns där. Jag brinner lite för mycket för det här fortfarande och har haft det som livsstil i 15-16 år...säger Håkan.

Stöd saknas inte från viktigt håll. Eller hur ska man annars tolka det här uttalandet?

-Hon där hemma sade ”att det blir en helt annan glädje när du har varit och tränat”. Jag klättrade lite på väggarna.

TT: Halmstad på Rambergsvallen på söndag. Står du igen?

-Vi får se hur det ser ut i slutet av veckan. Christoffer (Källqvist) rehabtränar just nu, men man vet aldrig, han kan vara tillbaka snabbt. Jag är till för att vara beredd och det är bara att vara redo om det blir så. Det är min uppgift i Häcken. Men naturligtvis är det extra roligt att möta grabbarna och ledarna i HBK...om det nu blir så, säger Håkan Svensson.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.