”Det har varit en rolig säsong, framförallt att jobba med den nya konstellationen med Sverige och Norge” Foto: Bildbyrån

Per Spett: ”Det är mycket rock´n´roll när jag åker”

Uppdaterad
Publicerad

Per Spett är Sveriges mest rutinerade freestyleåkare som också hade sitt bästa VM någonsin senast i Voss, Norge, 2013. Han kommer in till VM från en USA-tour där han noterades för en trettondeplats förra helgen. – Jag fokuserar på att göra det bästa åket jag kan, säger han.

Han gjorde sin första världscupsäsong som 17-åring. Per Spett, 29, är inne på sin 13:e säsong och är freestylelandslagets veteran. Han är hoppfull inför VM i Kreischberg.

Namn: Per Spett

Ålder: 29

Bor: Åre och Kiruna

Meriter: 4:a i parallellen och 6:a i singeln på VM 2013. Två 4:e-platser i världscupen, bland annat från Åre. Ett gäng SM-guld.

Förväntningar på VM: ”Har inte byggt upp så mycket förväntningar. Jag fokuserar bara på att göra det bästa åket jag kan göra, så har det varit hela världscupsäsongen. Sen definitivt att plocka in några riktiga toppresultat, men jag försöker att inte stirra mig blind på resultatet. Det är prestationen som är det viktiga, att åka på absolut högsta nivå.”

Säsongen hittills: ”Lite både och. Det har varit en rolig säsong, framförallt att jobba med den nya konstellationen med Sverige och Norge tillsammans, med delad tränare, det har varit riktigt kul. Mycket för att det är ett ungt gäng, det är många nya ansikten. Nytt blod i laget.”

Personlighet:Jag är en ganska stark personlighet. Mycket glädje. Mycket rock´n´roll när jag åker. Det är inte alltid den snyggaste åkningen, men det är mycket ös. Jäkligt positiv och en snubbe som alltid ger järnet.”

Största skidmerit hittills: ”Fjärdeplatsen på VM 2013.”

Bästa skidminne hittills: ”Självklart att stå på startlinjen och köra OS i Sotji. Det var fantastiskt, den publiken som var där. Men det gick inte så bra som man hade velat, så både positivt och negativt.”

VM-orten Kreischberg: ”Faktiskt ingen som helst aning. Jag har aldrig varit där tidigare.”

Tuffaste konkurrenterna: ”Egentligen samma personer som de senaste fyra åren. Det finns några kanadensare och amerikanare som alltid placerar sig i toppen. De har sina namn och starka personer bakom. De gör alltid resultat. Michael Kingsbury har varit starkast i år. Han leder världscupen och har varit överlägsen. Han missade första tävlingen, men sen har han varit i topp.”

SVT-experten Martina Schriwer om Per Spett:

”Veteranen som har några VM-starter i ryggen och varit väldigt nära pallen flera gånger. Här tror jag fokus kommer ligga på att få upp farten och få till rena åk utan misstag! I och med att han har någon rotation mindre på hoppen än några av toppåkarna kan små misstag betyda mycket för resultatlistan. Alla delar finns där och en finalplats är given. Han är bra på att få ihop samlade åk med en stor frontflip i nedre hoppet som alltid är spektakulär och som även är omtyckt hos domarna.”

Per Spett på Facebook.

OS

2014 Sotji, Puckelpist: 11:a
2010 Vancouver, Puckelpist: 23:a
2006 Turin, Puckelpist: 23:a

VM

2013 Voss-Myrkdalen: 4:a dual moguls, 6:a moguls
2011 Deer Valley: 14:e dual moguls, 15:e moguls
2009 Inawashiro: 11:a moguls, 8:a dual moguls
2007 Madonna di Campiglio: 27:a moguls, 43:a dual moguls
2005 Ruka: 42:a moguls, 33:a dual moguls

Världscupen

2013: 14:e totalt (2 topp-8)
2012: 13:e totalt (2 topp-8)
2011: 25:a totalt
2010: 19:e totalt (1 topp-10)
2009: 20:e totalt (1 topp-10)
2008: 14:e totalt (5 topp-10)
2007: 21:a totalt (2 topp-10)
2006: 25:a totalt (1 topp-10)
2005: 43:a totalt
2004: 44:a totalt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i freestyle/snowboard

Mer i ämnet