Petas från EM efter spelskandal

Uppdaterad
Publicerad

Italiens vänsterback Domenico Criscito petas ur EM-truppen. Han misstänks vara inblandad i den senaste spelskandalen inom italiensk fotboll.

Tidigt i morse kom polisen till Italiens EM-läger och meddelade den före detta Genoa-spelaren, nu i Zenit St Petersburg, att han är föremål för utredning för inblandning i skandalen. De genomsökte även hans rum vid EM-lägret utanför Florens, där Italien förbereder sig för träningslandskampen mot Luxemburg på tisdag

Criscito har genom sin agent nekat till alla anklagelser men får nu lämna truppen – enligt uppgift handlar det om ett ömsesidigt beslut.

Albertini säger att förbundet och förbundskaptenen Cesare Prandelli tog beslutet tillsammans.

-Criscito är ledsen över att det här ska få återverkningar på landslaget, säger Albertini till AFP. Han förklarade en del för mig och jag tror på hans version och på att han är oskyldig.

Criscito har varit Prandellis förstaval på vänsterbacksplatsen i landslaget sedan han tog över efter VM 2010. Prandelli ska presentera sin EM-trupp senare under måndagen.

Lazios lagkapten gripen

Sammanlagt sökte italiensk polis igenom 30 hem, däribland Juventustränaren Antonio Contes – som också är under utredning. De genomsökta hemmen tillhör spelare, tränare och administratörer i Serie A, Serie B och den lägre divisionen Lega Pro. Matcherna ska ha riggats på uppdrag av internationella kriminella nätverk.

-Conte är fast besluten att visa att han inte har något att göra med det här, säger hans advokat till Gazzetta dello Sport.

Lazios lagkapten Stefano Mauri är en av flera som gripits inatt, misstänkta för inblandning i spelskandalen. Före detta Genoa-spelaren Omar Milanetto hör också till de gripna.

Även i Ungern greps fem personer, misstänkta för delaktighet i den internationella spelkartellen ledd från Singapore. Ledaren Tan Seet Eng greps redan i december.

Del av omfattande utredning

Dagens tillslag var ett led i en utredning som pågått en längre tid.

-Den här delen av utredningen omfattar manipulation av matcher i Serie A säsongen 2010-2011, däribland matcher mellan Lazio och Genoa och Lecce och Lazio, säger polischefen Raffale Grassi till tv-bolaget SkyTG24.

Redan i fjol stängdes den förre Atalanta-kaptenen Cristiano Doni av från all fotbollsverksamhet under 3,5 år och Atalanta fråntogs sex poäng den senaste säsongen för inblandning i spelskandalen. Även den förre Lazio-anfallaren Giuseppe Signori har stängts av fem år och 15 andra spelare har straffats med avstängning.

2006 skakades italiensk fotboll av anklagelser om manipulation av domare. Det slutade med att storklubbarna Juventus, Lazio, Fiorentina och AC Milan straffades med fråntagna titlar, nedflyttning och minuspoäng.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.