Ponomarev sömnlös efter Kalmardebuten

Uppdaterad
Publicerad

Trots målet i sin allsvenska debut låg Kalmars nyförvärv Anatolij Ponomarev länge sömnlös efter matchen mot Elfsborg. -Det är inget ovanligt, jag kan aldrig sova efter match, säger han.

Det såg länge ut som om 23-åringen från Azerbajdzjan skulle få göra drömdebut hemma på Fredriksskans. Men i den 84:e minuten lyckades Hasse Berggren kvittera Ponomarevs ledningsmål och fastställde slutresultatet till 1-1.

-Det kändes ändå som en perfekt start eftersom jag fick göra mål. Men det förstörde lite att vi inte tog tre poäng, säger Ponomarev till TT.

Både bra och mindre bra saker att fundera över inpå småtimmarna alltså. För efter spelad match brukar Ponomarev ha svårt för att somna.

-Jag är alltid uppspelt efteråt och ligger och tänker på matchen. Det blir jämt så, oavsett hur det har gått. I natt somnade jag inte förrän vid fem-sex, fastän jag gick och la mig klockan tolv.

Positivt intryck

I lördags blev det klart att Kalmar lånar Ponomarev året ut från den azerbajdzjanska klubben Inter Baku, efter att han provtränat med klubben i en vecka.

-Det var bra att det gick så snabbt. Jag tror att jag kommer att trivas i Kalmar. Det är en mysig stad och det är lugnt och stilla här. Jag har fått positiva intryck av klubben också, säger han.

Ponomarev är uppvuxen i Sverige och har bland annat tillhört IFK Norrköping, Brommapojkarna, Djurgården och Essinge. Hans pappa, Igor, kom till Sverige för att spela fotboll och var med och tog SM-guld med Norrköping 1989.

Anatolij går på sätt och vis i sin pappas fotspår.

Igor fick också allsvenskt kontrakt efter att ha provtränat med klubben. När han kom hem igen hade Norrköping erbjudit honom ett proffskontrakt – som hustrun Olga redan tackat ja till.

-Det var bara att packa och åka. Det är Olga som bestämmer, sade Igor i en TT-intervju för några år sedan.

Längtade hem

I Anatolijs fall är det flickvännen Anna som ligger bakom flytten. De träffades i Bredäng och har hållit ihop sedan tidiga tonåren. Tillsammans har de dottern Bianca som är tre år.

-Anna ville hem till Sverige igen och jag tyckte också att det skulle vara skönt. Sverige känns som hemland för mig och efter att ha bytt klubb ofta de senaste åren vill jag få lite lugn och ro, säger han.

Förutom Inter Baku har han spelat i Real Mallorca och grekiska Skoda Xhanti under utlandsåren.

Ponomarev är även azerbajdzjansk landslagsman och har gjort ett mål på 11 A-landskamper så här långt.

-Jag tycker att jag har gjort jättebra ifrån mig. Även om Azerbajdzjan inte är den starkaste nationen är det ändå ett landslag och det har varit roligt att få möta lag som England.

Nästa landslagsuppdrag blir VM-kvalmatchen mot Nordirland den 3 september. Men närmast väntar Örgryte på bortaplan på måndag i nästa vecka.

-Jag hoppas att jag får spela då. Min målsättning är först och främst att ta en ordinarie plats i laget.

Efter insatsen i debuten lär han ha bäddat för fler sömnlösa nätter.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.