Foto: TT Nyhetsbyrån

Ronaldos missar fällde Portugal

Uppdaterad
Publicerad

Han skulle hålla liv i drömmen och skjuta sitt Portugal till en åttondelsfinal. Men istället blev matchen som en dråplig komedi med titeln ”Missar i massor. I huvudrollen: Cristiano Ronaldo. – Vi förtjänade mer, säger han på presskonferensen med sin ”CR7”-keps på huvudet.

Portugal tog ledningen i första halvlek efter att John Boye gjorde ett bisarrt självmål med knäet. Bollen studsade i en båge över målvakten och in via ribba och stolpe i 31:a minuten. Där och då såg det möjligt ut för portugiserna att göra tre mål till. Och det saknades inte lägen. Men vad hjälpte det när Ronaldo missade chans efter chans.

Waris kunde blivit hjälte

Han nickade från några meters håll rakt på målvakten i första och han slog ett Ronaldinho-inlägg i ribban. Asamoah Gyan kvitterade med en låg nick efter ett läckert yttersideinlägg av Kwado Asamoah. Ghana försökte pressa på men orkade inte hela matchen.

Fotbolls-VM: Ghana

VM-debutanten och Sverige-bekantingen Waris Majeed kunde ha blivit hela landets hjälte när han helt omarkerad avslutade med huvudet några meter från mål, men bollen gick rakt på Beto.

Portugal rullade upp dem i andra och Ronaldo avslutade från straffpunkten, men rakt på Dauda. Ronaldo satte en boll, efter en misslyckad rensning när bollen landade framför fötterna på honom i 80:e minuten. Men det blev inga fler mål trots jättechanser.  

– Vi skapade många chanser, men vi lyckades inte avsluta dem alla. Vi visste att vi behövde göra flera mål och att vi var beroende av hur det gick i den andra matchen, säger Cristiano Ronaldo.

Missar på stopptid

På stopptid satte han foten på Nanis fina inspel men bollen strök ribban. Bara minuten senare blev han helt fri med Dauda men avslutade rakt ännu en gång. Portugal hade behövt vinna med fyra mål för att gå vidare.

– Vi förtjänade mer, men sådan är fotbollen. Vi visste att det var komplicerat, men det visade sig att det var möjligt med tanke på hur många chanser vi hade. Vi lämnar med huvudet högt. Vi gjorde vårt bästa, men lyckades bara inte hela vägen, säger Cristiano Ronaldo.

Nu är istället både de och Ghana utslagna ur turneringen.

– Vi är väldigt besvikna. Vi måste åka hem och komma tillbaka starkare, säger Asamoah Gyan.

Fakta: Så spelas åttondelsfinalerna

Här är de åttondelsfinaler som är klara. Lag från samma grupp kan inte möta varandra igen förrän i finalen.

Lördag 28 juni, 18.00, Belo Horizonte: Brasilien-Chile.

Lördag 28 juni, 22.00, Rio de Janeiro: Colombia – Uruguay.

Söndag 29 juni, 18.00, Fortaleza: Nederländerna-Mexiko.

Söndag 29 juni, 22.00, Recife: Costa Rica-Grekland.

Måndag 30 juni, 18.00, Brasilia: Frankrike-Nigeria.

Måndag 30 juni, 22.00, Porto Alegre: Tyskland-H2.

Tisdag 1 juli, 18.00, São Paulo: Argentina-Schweiz.

Tisdag 1 juli, 22.00, Salvador: H1-USA.

Källa: Fifa.com (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM: Ghana

Mer i ämnet