Foto: Scanpix

Prim förnekar dopningsanklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Han anklagas för det värsta brottet inom cykelsporten. Men dubble Giro d'Italia-tvåan och cykellegendaren slår ifrån sig. -Jag har aldrig tagit i ett piller eller en spruta, säger Tommy Prim till SVT Sport.

Cykellegendaren Tommy Prim anklagas av Ole Kristian Silseth i Expressen för att ha varit hans dopningskurir och gett honom amfetamin. Silseth hävdar att han fått preparat från Prim, som kommit tvåa i Giro d'Italia två gånger, inför Postgirot Open i Falun 1984.

-Han gav mig en ask med några piller. Jag trodde att han hade gett mig koffeintabletter, men det var Centramin (amfetamin). Jag tog det och susade förbi de andra, säger Silseth till Expressen.

Men Prim är oförstående.

-Jag förstår inte vad det handlar om. Jag har själv aldrig använt dopning eller tagit i ett piller eller en spruta, säger han till SVT Sport.

Anklagelserna  går inte att bevisa eller motbevisa. Det var för länge sedan.

-Jag har aldrig varit positiv och har utfört mina tävlingar där det funnits kontroller. Varför skulle jag hålla på på småtävlingar vid sidan om?

Är det helt taget ur luften?

-Ja, jag vet inte vad han håller på med. Jag kommer att dö med ett rent samvete. Jag har aldrig någonsin sysslat med det. Sedan får de anklaga mig hur mycket de vill, säger han.

Du har sagt att du sett cyklister som dopade sig. Varför larmade du inte då?

-Det var tävlingar som var uppvisningslopp för publiken. Det var mindre duktiga cyklister som höll på med det och det rörde mig inte. Jag har själv aldrig hållit på eller haft en tanke på det, säger han.

Var det misstankar?

-Det var cyklister som aldrig varit med och krigat i första ledet. Sedan blev de plötsligt som demoner, säger han.

Vad vill du säga till norrmannen?

-Han är välkommen att höra av sig och förklara vad han håller på med. Mitt samvete är totalt rent och jag har aldrig någonsin hållit i ett dopningspiller, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.