Topplista publiksnitt senaste säsongen Foto: SVT

Publikbarometern: Damallsvenskan ökar mest

Uppdaterad
Publicerad

Herrarnas fotbollsallsvenska är alltjämt landets publikmässigt största liga. Men det var damallsvenskan som ökade mest procentuellt den senaste säsongen. Damallsvenskan når även sin högsta placering på SVT:s publikbarometer, som gjorts sedan 2011.

– Det är jätteroligt och jag hoppas att vi från nu fortsätter ta steg, säger Djurgårdens Mia Jalkerud till SVT Sport.

SVT har sammanställt publikbarometern för nionde året på raken. Fotbollsallsvenskan herr är klar etta som landets mest publikdragande serie med ett snitt på 8425 åskådare per match. Då allsvenskan minskade medan SHL ökade det senaste året så blev avståndet mellan de två jättarna större, men glappet är ändå nästan 2600 åskådare per match i snitt.

Speedwayens elitserie har en positiv trend just nu och är trea på listan med nära 3000 i snitt. Hockeyallsvenskan är fyra och Superettan femma.

Damallsvenskans högsta placering

Klättraren på listan är Damallsvenskan, med Piteå som landets bästa publiklag inom damidrotten. 11% ökning var bäst av alla bland de stora serierna och ligan har nu ett högre snitt än både innebandyns SSL herr och Basketligan herr. Plats åtta är den högsta placeringen Damallsvenskan haft sedan SVT började med Publikbarometern 2011.

– Det är jätteroligt och jag hoppas att vi från nu fortsätter ta steg. Vi såg ju bland annat några matcher förra året, som vårt derby mot Hammarby med över 5000, och det var fler matcher där det verkligen bjöds på publik, säger Djurgårdens Mia Jalkerud.

Elitfotboll dams kommersiella chef Linda Wijkström tror att närheten och tillgängligheten till stjärnorna gör att unga spelare gärna kommer till matcherna.

– Du kan få träffa dina förebilder, Stina Blackstenius eller Elin Rubensson eller vem det nu är, på hemmaplan. Det finns en närhet där spelare och ledare ger mycket tid till publiken, det är viktigt, säger Wijkström.

Publikbarometern 2019: Topplista publiksnitt senaste säsongen

1 (1 – 2018) Allsvenskan (h) Fotboll – 8425

2 (2) SHL (h) Ishockey – 5827

3 (3) Elitserien (h) Speedway – 2993

4 (4) Hockeyallsvenskan (h) Ishockey – 2713

5 (5) Superettan (h) Fotboll – 2278

6 (6) Handbollsligan (h) Handboll – 1455

7 (7) Elitserien (h) Bandy – 1276

8 (10) Damallsvenskan (d) Fotboll – 894

9 (9) SSL (h) Innebandy – 864

10 (8) Basketligan (h) Basket – 859

*Siffrorna gäller publiksnitten för grundserien (ej slutspel) den senaste säsongen. I fotboll och speedway gäller säsongen 2018. I ishockey, handboll, bandy, innebandy och basket gäller grundserien säsongen 2018/19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.