Quiz-duell: Norge mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

De brukar guida tittarna med all tänkbar och otänkbar fakta och information. Med två dagar kvar till Falun-VM lät vi längdkommentatorerna Jacob Hård, SVT, och Jann Post, NRK, utmana varandra i frågesport. Vill du själv göra quizet? Blunda och scrolla till botten av artikeln!

TÄVLANDE

Jacob Hård har kommenterat längdskidåkning sedan 1988 och OS i Calgary. Hans kollega, och i det här fallet konkurrent, började med langrenn, som det heter i vårt grannland, säsongen 2007/08.

VM i Falun

Låt spelet börja!

1. Vid VM i Falun 1954 delades 24 medaljer ut totalt. a) Vilket land vann medaljligan? b) Hur många medaljer tog bästa nation?

Post: a) Aj, aj, 1954, det var längesen. Jag gissar på Sverige. b) Nio medaljer.

Hård: a) Sovjet och Finland var väldigt bra i längd då, men jag har dålig koll på övriga tävlingar. Jag chansar på Finland. b) Sex medaljer

Rätt svar: Finland, 13 medaljer

Ställning: 0-1

2. Vid VM i Falun 1993 vann Frankrike en medalj i längd för herrar och Norge en medalj individuellt på damsidan. Vilka tog dessa medaljer?

Post: Hervé Balland tog silver för Frankrike. En norsk kvinna säger du? Jag tror det kan ha varit Marit Mikkelsplass.

Hård:  Fransmannen hette Hervé Balland och tog medalj på femmilen, silver bakom Mogren. Kan det ha varit Anita Moen för Norge, eller är jag helt ute och cyklar?

Rätt svar: Hervé Balland och Trude Dybendahl

Ställning: 1-2

3. Räknar man bara antalet guld (inklusive backhoppning och NOK) i Falun-VM 1993 delade två länder andraplatsen i medaljligan. Vilka?

Post: Den ena nationen borde ha varit Ryssland. Och så chansar jag Japan. Puh, det satt långt inne.

Hård: Vad Smirnov gjorde för Kazakstan kan väl inte räcka... Vann italienskorna mycket på damsidan i längd? Tyskarna var nog bra i backe... Jag säger Tyskland och Italien.

Rätt svar: Ryssland och Japan.

Ställning: 3-2

4. a) När var dambackhoppning för första gången med som officiell gren i VM-programmet? b) Vem vann guld?

Post: 2009 eller 2011. Man minns så otroligt dåligt ibland... Jag säger 2009 och Lindsey Van.

Hård: Jag tror det var Oslo 2011. Sedan hette vinnaren något liknande som en annan stor stjärna. Var det Lindsey Van?

Rätt svar: 2009, Lindsey Van.

Ställning: 5-3

5. Vilket land har tagit flest individuella medaljer i nordisk kombination i de tre senaste VM:en?

Post: USA var bra 2009 och Tyskland bäst 2011. Norge kan det inte vara. Jag tror på Tyskland eller Frankrike. Jag säger Tyskland.

Hård: Finland var ju väldigt bra ett tag, men deras storhetstid var lite före det. Då finns det att välja på Tyskland, Österrike, Norge, kanske även USA... De har lyckats bra ibland. Nä, jag säger Österrike.

Rätt svar: Tyskland

Ställning: 6-3

6. Dario Cologna och Justyna Kowalczyk är två av de största internationella stjärnorna på senare år. När och på vilka distanser tog de sina första mästerskapsmedaljer?

Post: Cologna 15 km fritt i OS 2010. Kowalczyk tog en medalj 2006, eller vänta nu... Första VM-guldet var 2009. Nej, det var en bronsmedalj 2006. Vilken distans kan det ha varit? Tremilen gissar jag.

Hård: Kowalczyk tog faktiskt sin första på 30 km fritt. Det var ett brons. Ska jag säga 2009, eller var det så tidigt som 2006? Mitt svar blir 2006. Cologna misslyckades i sina första stora mästerskap. Tror inte han vann något i Vancouver och Oslo. Kan det verkligen vara 2013 han tog medalj första gången? Jag säger det.

Rätt svar: Cologna vann 15 km fritt i OS 2010. Kowazczyk tog brons på 30 km fritt i OS 2006.

Ställning: 8-4

7. a) Hur många gånger har Sveriges herrar varit utanför topp 5 i stafetten från och med VM 1995? b) Hur många guld har Norge vunnit i damstafett?

Post: a) Jag gissar på två. b) Inte så många som man kan tro. De vann 2013 och 2011, men sedan tror jag vi får gå tillbaka till 80-talet. Jag gissar på tre guld.

Hård: a) Man kommer ihåg medaljer men det är svårare med om de kom sexa, sjua eller sämre. Jag gissar på tre.

b) När tog den ryska storhetstiden slut? Säkert med dopningsskandalerna 2002. Norge var värdelöst i OS 2006, men hur var de i VM där runt omkring? Vilka skulle annars ha vunnit? Jag tror de vann sex på raken på 2000-talet men inte så mycket på 70- och 80-talen. Jag säger åtta!

Rätt svar: a) Tre. 1999, 2005 och 2009. b) Tre guld. 2013, 2011 och 2005.

Ställning: 9-5

8. 2001 var det VM-premiär för sprint och 2003 för skiathlon. Hur såg prispallarna ut i dam- respektive herrtävlingarna (1p för rätt namn på rätt plats, max 12 p)?

Post:

Herrarnas sprint 2001: Hetland vann och Solbakken blev trea. Men vem var tvåa? Jag gissar på Zorzi.

Damernas sprint 2001: Pirjo Manninen, heter nu Muranen, vann. Men sedan står det helt stilla. Kanske en ryska. Jag säger Tjepalova som tvåa och Anita Moen som trea.

Herrarnas skiathlon 2003: Då vann Elofsson före Tore Ruud Hofstad. En del glömmer bort att Elofsson vann något efter OS 2002. Sedan gissar jag på.... Brink som trea.

Damernas skiathlon 2003: Det minns jag inte alls. Bente Skari borde ha vunnit men var sjuk. Nej, det här var direkt dåligt av mig.

Hård:

Herrarnas sprint 2001: Jag kommer att stoppa in Zorzi och Hetland. Jag minns banan i Lahtis men kan inte riktigt se loppet framför mig. Hetland och Zorzi kom etta och tvåa i många sprintfinaler då. Jag säger Zorzi som vinnare och Hetland tvåa. Tredjeplatsen chansar jag på Peter Schlickenrieder (silvermedaljör OS 2002).

Damernas sprint 2001: Jag känner att det bör vara finskt. Virpi Kuitunen vann något, men jag letar efter ett annat finskt namn. Jag ser henne jättetydligt framför mig men har hjärnsläpp just nu. Kom igen! Nä... Jag gissar att Küntzel tog silver och Olga Danilova brons.

Herrarnas skiathlon 2003: Guld Per Elofsson, brons Jörgen Brink. Det fanns en skrällåkare från Liechtenstein som hette Markus Hasler, jag chansar på honom.

Damernas skiathlon 2003: Bente Skari ska jag absolut stoppa in. Kristina Smigun var en sådan som var bra tidigt. Medaljör 2010, men kan hon verkligen vunnit redan sju år tidigare? Neumanova kan ha varit bra då, hon ska jag ha med också. Jag säger Skari, Neumanova, Tjepalova.

Rätt svar:

2001. Herr: Tor Arne Hetland, Cristian Zorzi, Håvard Solbakken. Dam: Pirjo Manninen, Kati Sundqvist, Julia Tjepalova.

2003. Herr: Per Elofsson, Tore Ruud Hofstad, Jörgen Brink. Dam: Kristina Smigun, Evi Sachenbacher, Olga Savjalova.

Slutresultat: 16-7 (av 25 möjliga poäng)

Eftersnack

Post var först att svara på quizet och trodde på förlust.

– Jag borde tagit mer på sista. Jag är självkritisk, måste läsa mer skidhistoria.

Men det blev norsk seger. Hård var missnöjd. Ett svar ångrade han mer än andra.

– Att ha fel på Cologna skäms jag nästan över. Frågorna var svåra men inte orimliga. Och jag borde tagit mer på sista frågan. Det var stolpe ut, eller ”stang ut” som de säger i Norge.

Quizmakare: Jonas Karlsson, projektledare Vinterstudion

Här är frågorna – gör quizet själv!

1. Vid VM i Falun 1954 delades 24 medaljer ut totalt. a) Vilket land vann medaljligan? b) Hur många medaljer tog bästa nation?

2. Vid VM i Falun 1993 vann Frankrike en medalj i längd för herrar och Norge en medalj individuellt på damsidan. Vilka tog dessa medaljer?

3. Räknar man bara antalet guld i Falun-VM 1993 delade två länder andraplatsen i medaljligan – vilka?

4. a) När var dambackhoppning för första gången med som officiell gren i VM-programmet? b) Vem vann guld?

5. Vilket land har tagit flest individuella medaljer i nordisk kombination i de tre senaste VM:en?

6. Dario Cologna och Justyna Kowalczuk är två av de största internationella stjärnorna på senare år. När och på vilka distanser vann de sina första mästerskapsmedaljer?

7. a) Hur många gånger har Sveriges herrar varit utanför topp 5 i stafetten från och med VM 1995? b) Hur många guld har Norge vunnit i damstafett?

8. 2001 och 2003 var det VM-premiär för två numer etablerade skidgrenar: sprint respeltove skiathlon. Hur såg prispallarna ut på dam- respektive herrtävlingarna (1p för rätt namn på rätt plats, max 12 p)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet