Foto: Scanpix

Råsunda lever kvar i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Råsunda må rivas, men i brasiliansk historia kommer den att finnas kvar.

De kommer att få delar av arenan med sig hem till Brasilien.

–Vi kommer bevara det för alltid. På det sättet kommer Råsunda aldrig att dö, säger Pelé.

Han var nyss fyllda 17 år när han för första gången resten utanför landets gränser till fotbolls-VM i Sverige.

Han åkte härifrån med landets första VM-buckla, och mängder av minnen.

–Hela mitt liv började då. Och någonting annat som ger mig stor glädje, är att hela Brasiliens liv startade då. Det var inte bara det att vi aldrig hade vunnit VM, det var ingen som ens visste var Brasilien var, säger en märkbart rörd Pelé på Råsundas innerplan.

Återträff med motståndarna

Han har – tillsammans med lagkamraterna Mazzola, Zito och Pepe – flugits in till Sverige för en återträff med VM-finalmotståndarna inför onsdagens jubileumslandskamp.

–Jag har många minnen från finalen, jag minns att kungen kom ner och skakade hand med oss. Det var vanligt att vi gick upp på läktaren för att hälsa på presidenter, nu kom er kung ner för att hälsa på oss. Det är ett starkt minne. Jag vill också tacka alla svenskar som stödde oss, när vi spelade här så var det som att spela på hemmaplan. Jag satt just med Zito i omklädningsrummet och tackade Gud för att vi får uppleva det här igen, att vi har fått vara kvar och få komma hit en sista gång.

”Det är hemskt”

De svenska VM-spelarna från 1958 tycker också mötet är fint – även om det är sorgligt att arenan nu ska försvinna.

–Det var hemskt i början, innan man accepterade det. Den här arenan älskar man ju, säger Sigvard Parling.

Bengt ”Julle” Gustavsson, som blev grundlurad av Pelé i finalen, håller med.

–Ska den rivas? Jag tycker det är synd. Det har varit så mycket fina bilder som jag ser framför mig. Det är tragiskt. Tyvärr.

Delar av arenan kommer dock att finnas i Brasilien. Enligt Sune Hellströmer på förbundet kommer fotografier, inredningsdetaljer och stolar att skeppas till Brasilien innan arenan helt rivs.

–Det är jag mycket glad för, säger Pelé.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.