Richard Brisius, vd för SOK:s OS-bolag. Foto: Bildbyrån

Regeringen ger klartecken för OS-ansökan

Uppdaterad
Publicerad

Den sista pusselbiten för en svensk OS-ansökan 2026 föll på plats i dag. Regeringen går in med en säkerhetsgaranti och stöttar OS-ansökan.

Sveriges OS-kommitté med Stockholm som huvudort fick i dag det efterlängtade beskedet kring säkerhetsgarantin.

– Det var ett mycket väntat besked. Det sista hindret för en OS-ansökan för Sverige och Stockholm, det mest utspridda OS någonsin, är nu undanröjt, säger SVT Sports kommentator Jacob Hård.

Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare sagt att OS-frågan måste beredas väldigt noggrant ”så att vi inte utsätter oss för några onödiga risker såväl ekonomiskt som säkerhetsmässigt”.

Sverige har aldrig haft ett vinter-OS

– Det här är stort. Sverige har aldrig haft ett vinter-OS men har sökt en massa gånger. Jag tror aldrig att chanserna varit så stora att få ett OS eftersom det bara finns en enda kandidat emot, säger Hård, som dock understryker att Italien är en tuff motkandidat.

IOK-omröstningen där Stockholm med tillhörande arrangörsorter som Falun och Åre kommer att få sällskap av bob, rodel och skelelton i Segulda, Lettland, ställs mot italienska Milano med Cortina d'Ampezzo 24 juni.

Ett eventuellt OS i Italien skulle inte bli lika utspritt som ett spel med Sverige som arrangörsland.

På fredag ska Sveriges olympiska kommitté lämna in den definitiva OS-ansökan, som även inkluderar Paralympics.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.