Rasmus Dahlin draftades som nummer 1 av Buffalo Foto: Bildbyrån

Rekordmånga svenskar till NHL – se hela listan

Uppdaterad
Publicerad

Till kommande säsong är det rekordmånga svenskar som skrivit NHL-kontrakt. Totalt är det 32 spelare som kommer från Sverige.

– Sverige levererar och vi utvecklar många duktiga spelare, säger SVT:s hockeyexpert Jonas Andersson.

– All kredd till hockeyförbundet och alla ungdomsledare där ute, säger Filip Forsberg till SVT Sport.

Rasmus Dahlin var första svensk sedan Mats Sundin att gå först i NHL-draften i våras. Nu har 18-åringen lämnat Frölunda och kämpar för att ta plats i Buffalo Sabres.

Elias Pettersson vann poängligan i SHL den senaste säsongen. Även han har lämnat Sverige för att försöka ta plats i NHL.

Men det är många fler än de båda talangerna som skrivit NHL-kontrakt inför kommande säsong. Faktum är att det är rekordmånga. Totalt 32 spelare kommer från spel i Sverige.

– Det kommer gå jättebra för Dahlin. Han har alla förutsättningar. Det är tufft att komma till Buffalo som gått lite tungt. Men det är ingen press att vinna Stanley Cup direkt första året, säger superstjärnan Filip Forsberg till SVT Sport om den unge talangen.

SVT:s expert, Jonas Andersson lyfter fram ett annat lovande namn, Elias Pettersson.

– Han är så pass skicklig och kommer till Vancouver som är i en förändring. Så Elias kan ta en plats i första- till andrakedjan. Han kommer utvecklas snabbt och håller redan hög kvalité i powerplay, säger Jonas Andersson.

”Tror Fjällby kan lyckas”

Flest namn av alla på listan har HV 71 och Djurgården, med fem spelare var. Och det är just en från stockholmsklubben Djurgården som SVT:s expert tror kan överraska.

– Axel Jonsson Fjällby kan lyckas redan i år. Han är duktig i boxplay och det är en bra egenskap i tredje och fjärde formation. Har har bra fart. Sen har han säkert utvecklats ytterligare under sommaren, säger Andersson.

Så, vem kan ha svårare att lyckas på listan?

– Det är många som kan lyckas. Men det är alltid svårare att lyckas som kreativ spelare. Men en som Joel Persson kan få det svårt i början. Han är en offensiv back som får det svårt att få en hel första säsong i NHL. Men om man lyckas under försäsongen så kan det gå. Som för Gustav Forsling som faktiskt tog sin chans i Chicago, avslutar Jonas Andersson.

Hockeyexporten innebär pengaregn

De här övergångarna innebär också ett rejält klirr i kassan till spelarnas senaste klubbar.

NHL betalar enligt ett avtal med svenska ishockeyförbundet nästan 2,4 miljoner kronor för de tio första talangerna de kontrakterar. Från nummer elva och framåt är avgiften ca 3,2 miljoner kronor. Så efter nordamerikanernas shoppingrunda den här rekordsommaren handlar det om cirka 94 miljoner kronor för de berörda klubbarna att dela på. Några av de här spelarna är utlandsfödda men skolade i Sverige, Något som ändå ger största delen av kakan till svensk hockey.

– Det spelar ingen roll om det är utlandsfödda spelare. Det är vi som utvecklar spelarna, säger vice ordförande i svenska ishockeyförbundet Peter Forsberg till SVT Sport.

Det är vanligt att utlandsfödda spelare hockeyskolas i Sverige. Och som lön för mödan är det också Sverige som får betalt för det besväret. Men inte riktigt hela summan. Om vi tar Dominik Bokk som exempel så går 260 tusen dollar till hans Svenska klubb, Växjö. Minus 25 tusen dollar som går till hans tyska klubb Kölner EC.

32 ÖVERGÅNGAR FRÅN SVERIGE TILL NHL

BRYNÄS:

Linus Ölund, Pittsburgh Penguins.

Lucas Carlsson, Chicago Blackhawks.

Adam Boqvist, Chicago Blackhawks.

Juuso Ikonen, Washington Capitals.

DJURGÅRDEN:

Lukas Vejdemo, Montreal Canadiens.

Axel Jonsson-Fjällby, Washington Capitals.

Jonathan Davidsson, Columbus Blue Jackets.

Marcus Högström, Calgary Flames.

Axel Andersson, Boston Bruins.

HV 71:

Felix Sandström, Philadelphia Flyers.

Lawrence Pilut, Buffalo Sabres.

Pierre Engvall, Toronto Maple Leafs.

Stefan Elliott, Pittsbrugh Penguins.

David Ullström, Arizona Coyotes.

FRÖLUNDA:

Rasmus Dahlin, Buffalo Sabres.

Victor Olofsson, Buffalo Sabres.

Gustav Lindström, Detroit Red Wings.

FÄRJESTAD:

Rasmus Asplund, Buffalo Sabres.

Olle Eriksson Ek, Anaheim Ducks.

Michael Lindqvist, NY Rangers.

LULEÅ:

Isac Lundeström, Anaheim Ducks.

MALMÖ:

Martin Fehervary, Washington Capitals.

MORA:

David Kase, Philadelphia Flyers.

Jacob Nilsson, Chicago Blackhawks.

RÖGLE:

Lucas Elvenäs, Vegas Golden Knights.

Rasmus Sandin, Toronto Maple Leafs.

SKELLEFTEÅ:

Pär Lindholm, Toronto Maple Leafs.

TIMRÅ:

Filip Hållander, Timrå.

VÄXJÖ:

Elias Pettersson, Vancouver Canucks.

Erik Martinsson, Minnesota Wild.

Joel Persson, Edmonton Oilers.

Dominik Bokk, St. Louis Blues.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.