”Fotboll inte lika populärt”

Uppdaterad
Publicerad

Bosnien-Hercegovinas herrar spelar sitt första fotbolls-VM 2014.

Men vägen mot triumfer för de bosniska damerna känns väldigt långt. Landet är på 78:e plats på världsrankingen och har aldrig varit i närheten av en stor turnering.

– Fotboll är inte lika populärt i Bosnien-Hercegovina som det är i Sverige, säger landslagshoppet Iris Kadric.

En av Bosnien-Hercegovinas blott 500 spelare på flick&damsidan är Boråsfödda Iris Kadric, vars föräldrar, pga kriget, lämnade Sarajevo för Sverige 1993.

– Vi har inte samma förutsättningar som i ett land där man pratar om fotboll varje dag. Det är den största skillnaden, säger hon.

19-åriga Iris, tvåfotad snabb anfallare, har representerat Sveriges U17. Men när chansen kom att spela A-landslagsfotboll för Bosnien tvekade hon inte. Hon känner starkt för sin familjs rötter.

Bosnien-Hercegovina inledde VM-kvalet med storförlust, 7-0 mot Skottland, ochch har inga förhoppningar att vinna mot världsfemman Sverige. Men Iris Kadric berättar för SVT Sport att hon är stolt över lagets inställning och strävan att hela tiden utvecklas, individuellt och som grupp:

– Mentaliteten i det här landet och i Sverige skiljer sig väldigt mycket. Vi är ett litet land i jämförelse. Men varje spelare jag spelar med här har ett stort hjärta och det syns när vi kommer ut på planen. Vi tar situationen som den är och vi kämpar för varandra, för det här landet.

Den ledande eldsjälen förbundskaptenen Samira Hurem hoppas framförallt att den nationella liga, en Premier League, som nu har etablerat sig, kommer att ha avgörande betydelse för en ljusare framtid där fler börjar spela redan i unga år.

Hon ser det som en utmaning att nu ställas mot Sverige. Och berömmer laget Sverige i allmänhet och Lotta Schelin som spelare i synnerhet.

– För mig är Sverige det allra starkaste laget. Jag gillar verkligen deras spelstil. Den allra bästa spelaren är Lotta Schelin. Hon har en spelstil som höjer henne över alla andra. Hon är en naturbegåvning så henne måste vi se upp med, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.