Björn Eriksson föreslås som ny SOK-ordförande Foto: Bildbyrån

RF-basen föreslås som SOK-ordförande

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer föreslås till ordförandeposten i Sveriges olympiska kommitté (SOK).

En av dem är den nuvarande ordföranden i Riksidrottsförbundet, Björn Eriksson.

Eriksson, 77, avgår från RF-posten vid vårens Riksidrottsmöte. Han föreslås av Svenska cykelförbundet till posten i SOK.

Hans von Uthmann och Per Palmström är övriga kandidater.

von Utmann har suttit i SOK:s styrelse under de senaste tolv åren, just nu som tillförordnad vice ordförande, och har tidigare varit ordförande i Svenska basketbollförbundet. Han är föreslagen av basket, skidor, kanot, tennis och ridsport.

Ger sitt förslag 30 mars

Palmström har tidigare suttit tolv år i SOK:s styrelse varav åtta år som vice ordförande. Han har även varit vice ordförande i Svenska fäktförbundet och ledamot i det internationella fäktningsförbundets styrelse. Per är föreslagen av mångkamp, taekwondo samt Swe Sports (skridsko, kälke och rullidrott).

Den 20 april väljer SOK en ny ordförande efter Mats Årjes som avgick tidigare i år efter att han åtalats för misstankar om sexuellt ofredande. Nyligen friades han i tingsrätten.

Ytterligare fyra platser till SOK:s styrelse ska besättas vid årsmötet den 20 april.

”Valberedningens arbete går nu in i nästa fas med intervjuer av de nominerade och referenstagning. Efter förankring med specialförbunden kommer valberedningen att ge sitt förslag den 30 mars”, säger valberedningens ordförande Patrik Tengwall i ett pressmeddelande.

MER OM OS: Björn Eriksson kritisk till ryskt deltagande (3 februari 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.